TikTok uvodi ograničenje korištenja za maloljetnike

ByteDance najavio je neke novitete u TikToku koji bi trebali pozitivno utjecati na dobrobit mladih korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2023. / 13:16

Djeca s telefonima (Foto: Getty Images)

Regulatori u posljednje vrijeme stvaraju pritisak na društvene mreže zbog njihova negativnog utjecaja na mentalno stanje mladih. O utjecaju Instagrama na mlade, koje je otkrila zviždačica Haugen, pisali smo više puta, a treba spomenuti i nedavno upozorenje Imrana Ahmeda iz Centra za suzbijanje digitalne mržnje. Naime, njihovo je istraživanje pokazalo kako TikTokov algoritam obasipa mlade s gomilom štetnog sadržaja te da je riječ o algoritmu koji je poput kokaina i izaziva veliku ovisnost.

Lijek za mršavljenje, ilustracija Opasan trend s TikToka zabrinjava liječnike

Zbog takvog pritiska regulatora, ali i javnosti, društvene mreže ipak su predstavile određene alate koji bi trebali upozoriti mlade da ne provode previše vremena provode skrolajući ekranima i upijajući sadržaj koji za njih bira algoritam. Pri tome, naravno, algoritam prikazuje upravo onaj sadržaj koji bi ih trebao privući da što provode što više vremena unutar aplikacije, odnosno društvene mreže.

Iz TikToka su sada najavili kako uvode određena ograničenja oko vremena korištenja aplikacije za maloljetnike. Prema tim novim pravilima koja bi na snagu trebala stupiti tijekom sljedećih tjedana, korisnici mlađi od 18 godina nakon sat vremena korištenja morat će upisati posebnu šifru ako žele nastaviti koristiti ovu društvenu mrežu. Dakle, nije riječ o ograničenju s kojim će se onemogućiti daljnje korištenje te mreže, već je riječ o nekoj vrsti upozorenja nakon koje bi dio korisnika mogao ugasiti aplikaciju i odmoriti od konstantnog skrolanja.

Za one koji žele nastaviti koristiti TikTok bit će potrebno samo upisati passcode i to je to. Također, ovu je opciju moguće isključiti u postavkama aplikacije.

No sve koji isključe tu obavijest o upozorenju nakon 60 minuta, a ako koriste aplikaciju 100 minuta dnevno, TikTok će upozoriti da aktiviraju tu opciju. Još jedan novitet koji je ByteDance predstavio u sklopu TikToka jest i obavijest o korištenju TikToka koju će maloljetnici dobivati jednom tjedno.

Osim samih korisnika, i roditelji će putem opcije Family Pairing moći postaviti vrijeme ograničenja koje se provodi za ekranima, a također će imati pristup podacima o korištenju aplikacije.

Krađa automobila Zbog viralnog izazova na TikToku značajno porasle krađe automobila

Cormac Keenan, koji je u TikToku zadužen za povjerenje i sigurnost kaže kako je njegova tvrtka surađivala sa znanstvenicima koji su im pomogli u određivanju tog ograničenja vremena korištenja aplikacije. Naglasio je kako, iako ne postoji suglasnost o vremenu korištenja ekrana, oni su se ipak konzultirali sa stručnjacima pri razvoju ove opcije.

Dok takve pokušaje kompanija, odnosno društvenih mreža svakako treba pohvaliti, Imran Ahmed posebno upozorava kako bi platforme trebale veći fokus staviti ne samo na vrijeme koje se provodi pred ekranima, već i na sadržaj koji se prikazuje mladima. Taj sadržaj treba, kako je rekao za BBC “pročistiti” kako bi TikTok postao sigurno okruženje za djecu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti