Tinejžerica izumila sustav koji uklanja slijepe točke vozača u automobilu

Genijalna tinejdžerica iz SAD-a riješila je majku velikog problema u vožnji, a čitavoj autoindustriji pokazala da za to nije potrebno ništa više od ideje i pameti. Njezino rješenje posve je elegantno i za njega je osvojila nagradu od 25.000 dolara na lokalnom znanstvenom natjecanju.

Branimir Vorša | 04.11.2019. / 10:29

Tinejdžerica izumila sustav koji uklanja slijepu točku vozaču u autu
Tinejdžerica izumila sustav koji uklanja slijepu točku vozaču u autu (Foto: Screenshot: Paul Gassler/YouTube)

Alaina Gassler, 14-godišnjakinja iz West Grovea u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, dobila je edukacijsku nagradu u vrijednosti od 25.000 dolara na lokalnom najtecanju u matematici, primijenjenim znanostima, tehnologiji i inženjerstvu. Ta genijalna djevojčica pobijedila je u finalu s projektom koji je nazvala "Poboljšanje sigurnosti u automobilu uklanjanjem slijepih točaka".

Tinejdžerica se odlučila baš za rješavanje tog problema jer njihov obiteljski auto, koji vozi njezina majka, ima vrlo širok potporni stup koji spaja krov s ostatkom automobila. Problem za njezinu majku zapravo je bila slijepa točka na desnoj strani automobila, odnosno spoju krova s karoserijom.

Sustav koji je Alaina osmislila jest takav da je postavila kameru na prozor sa suvozačke strane da snima dio prometa i kut pogleda koji je vozaču nepotpun zbog navedenog problema s potpornim stupom.

Kameru je spojila s projektorom montiranim iznad vozačeve glave i usmjerila projektor upravo na taj potporni stup. Sve što kamera vidi projektor u realnom vremenu projicira na potporni stup, te na taj način zapravo nestaje slijepa točka koja je toliko smetala njezinoj majci tijekom vožnje.

No to nije sve. Alaina je koristila poseban materijal koji odbija svjetlo projektora na taj način da projiciranu sliku vidi samo vozač, a suvozača ništa ne ometa.

Genijalno, zar ne? Kako to točno funkcionira, pogledajte u priloženom videu.

Ova tinejdžerica zaslužila je mnogo više od 25.000 dolara riješivši jedan od problema jedne od najvećih svjetskih industrija, a isti sustav, uz doradu, sigurno bi se mogao iskoristiti i na preostalim slijepim točkama u automobilima.

Izvor: Techeblog

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti