“To nije baš lijep prizor”: Hakeri prijete objavom brojnih fotografija estetskih zahvata povećanja grudi i korekcija nosa

Ruski hakeri uspjeli su probiti zaštitu The Hospital Groupa i dokopati se čak 900 GB fotografija osoba koje su se podvrgle estetskim zahvatima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.12.2020. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Plastične i estetske operacije osjetljiva su, intimna i privatna stvar o kojoj ljudi koji su im se podvrgli često ne žele pričati te bi za mnoge bila noćna mora ako bi se takve njihove fotografije pojavile u javnosti. Upravo to moglo bi se dogoditi brojnim korisnicima The Hospital Groupa, vodeće kompanije u Velikoj Britaniji za gubitak težine i kozmetičke operacije, i njihovih jedanaest klinika čiji su posjetitelji često bili i poznate i slavne osobe.

Koristeći dobro poznatu metodu ransomwarea, hakeri su uspjeli probiti zaštitu računalnog sustava The Hospital Groupa te se dokopati baze podataka koja uključuje privatne informacije i fotografije korisnika. Riječ je o iznimno velikoj količini podataka - čak 900 GB fotografija korisnika prije i poslije estetskih zahvata poput povećana grudi, korekcija nosa itd.

Jasno je kako niti korisnicima, niti klinici nije u interesu da se te fotografije objave na internetu, a upravo time prijete članovi poznate ruske hakerske grupe REvil. Ona je na dark webu objavila kako su se dokopali intimnih fotografija korisnika koje “nisu baš lijep prizor”.

Iz The Hospital Groupa potvrdili su sigurnosni propust i hakiranje te naglašavaju da “u ovoj fazi” nisu procurile informacije o kreditnim karticama korisnika. No potvrdili su kako postoji mogućnost da su hakeri pristupili osobnim podacima pacijenata. Sve su korisnike obavijestili o ovom problemu putem emaila, a namjeravaju kontaktirati sve osobe čiji su osobni podaci ugroženi, odnosno čijih su se (intimnih) fotografija dokopali.

Novinari BBC-a razgovarali su s nekim bivšim korisnicima usluga te klinike i, naravno, oni su jako zabrinuti. Neki od njih nikada nisu svojim bližnjima govorili o estetskim zahvatima kojima su se podvrgli, a sada bi se to moglo saznati putem interneta, ako hakeri objave fotografije i podatke.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti