Totalni promašaj aplikacije Stop COVID-19: Trebala je pomoći obuzdati pandemiju, a pala je gotovo u zaborav

Aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom trebale su olakšati obuzdavanje pandemije. No, to se baš i nije dogodilo.

Martina Čizmić | 30.08.2021. / 16:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad su u jeku prvog vala pandemije koronavirusa Apple i Google objavili kako su udružili snage ne bi li razvili tehnologiju koja će omogućiti praćenje kontakata zaraženih koronavirusom i tako olakšati posao epidemiolozima i pomoći korisnicima, svi su pozdravljali tu odluku. Brojne su države diljem svijeta iskoristile njihovu tehnologiju kako bi izgradile svoje aplikacije za praćenje kontakata, dok su se neke odlučile na stvaranje vlastite baze korisnika i zaraženih kontakata.

Slika nije dostupna Europske aplikacije za praćenje COVID-19 polovična su uspjeha, hrvatska verzija doživjela fijasko

I hrvatska aplikacija Stop COVID-19 temelji se na istoj tehnologiji i omogućuje građanima Hrvatske da na području cijele EU prate svoje kontakte i primaju (odnosno šalju) obavijest u slučaju zaraze koronavirusom.

No, koliko je zapravo ta tehnologija pomogla u praćenju kontakata?

Ovisi koga se pita. Prema podacima koje su još u veljači 2021. godine objavili istraživači s britanskog Sveučilišta Oxford i Instituta Alan Turing, na svakih jedan posto korisnika aplikacije, broj slučajeva zaraze novim koronavirusom smanjen je za 2,3 posto.

Tako prema njihovim podacima, čak je 600 tisuća ljudi u Velikoj Britaniji izbjeglo potencijalnu zarazu novim koronavirusom zahvaljujući pravovremenoj obavijesti i odlasku u samoizolaciju.

Slika nije dostupna Niste instalirali aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom? Nema problema, ne morate, sad je vaš telefon uređaj za praćenje

Treba istaknuti kako je u Velikoj Britaniji (do kraja 2020.) aplikaciju preuzelo više od 21 milijun korisnika, koji su dobili 1,7 milijuna obavijesti o zaraženom kontaktu. Podaci govore kako je više od 40 posto korisnika u Velikoj Britaniji svoj pozitivan rezultat upisalo u aplikaciju i tako obavijestilo svoje kontakte.

S druge strane, u SAD-u je ova tehnologija gotovo pa ignorirana. Prema podacima koje je analizirao Business Insider, glavni je problem bio što, za razliku od drugih država, SAD nije na državnoj razini napravio aplikaciju koja bi bila povezana sa svim bazama. Umjesto toga, odgovornost za stvaranje takve aplikacije prebačena je na svaku saveznu državu pojedinačno, što je automatski smanjilo učinkovitost i onih aplikacija koje su napravljene. Tome treba pridodati da je manje od polovice američkih saveznih država napravilo svoje aplikacije i time pokrilo oko 187 milijuna Amerikanaca. No, to ne znači i da su svi oni instalirali aplikacije. U nekim je saveznim državama, primjerice Wyomingu, tek 0,69 posto stanovništva instaliralo aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom.

Tome treba pridodati i činjenicu da je tek dva posto zaraženih te podatke upisalo u aplikaciju i o zarazi obavijestilo svoje kontakte.

Ni u Hrvatskoj nije ništa bolje

Iako je u Hrvatskoj situacija s brojem zaraženih u protekla tri vala bila nešto bolja nego u SAD-u ili Velikoj Britaniji, to ne možemo zahvaliti masovnom korištenju aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš Predstavljena aplikacija za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom. Beroš: "Dobrovoljna je i transparentna"

Naime, kad je krajem srpnja 2020. godine Ministarstvo zdravstva predstavilo aplikaciju Stop COVID-19, masovno se pozivalo na instalaciju i upisivanje verifikacijskog koda u slučaju zaraze koronavirusom. Tada je i ministar Vili Beroš isticao kako će to pomoći epidemiolozima, ali i građanima da se na vrijeme izoliraju i tako spriječe daljnje širenje bolesti.

No, službeni podaci koje je objavilo Ministarstvo pokazali su kako su Hrvati apsolutno nezainteresirani za instalaciju te aplikacije i njeno korištenje.

Otkako je aplikacija Stop COVID-19 lansirana do zaključno s 12.08.2021., preuzeta je nešto više od 100 tisuća puta s trgovine Google Play, odnosno nešto više od 27 tisuća puta s App Storea. U prijevodu, gotovo 128 tisuća korisnika pametnih telefona u Hrvatskoj preuzelo je i instaliralo tu aplikaciju.

Tome treba pridodati kako je ukupno izdano nešto više od 34 tisuće verifikacijskih kodova (kodovi koje izdaje liječnik nakon što je pacijentu potvrđena zaraza koronavirusom, a koji se potom upisuje u aplikaciju), ali je iskorišteno njih tek 71. To znači da je tek 71 osoba u Hrvatskoj upisala verifikacijski kod u aplikaciju i obavijestila svoje kontakte o potencijalnoj zarazi koronavirusom i tako ukupno obavijestila 783 kontakta u Republici Hrvatskoj te 211 osoba u EU.

Slika nije dostupna Napokon: Aplikacija Stop COVID-19 od sada funkcionira i preko granice

S obzirom na to da je, prema podacima HAKOM-a, u Hrvatskoj u 2020. godini bilo 4.375.699 korisnika mobilnih uređaja, jasno je da aplikacija Stop COVID-19 baš i nije zaživjela.

Zašto građani nisu zainteresirani za instalaciju aplikacije Stop COVID-19? Dijelom jer se već dulje vrijeme u javnosti o toj aplikaciji ne govori pa možda nisu dovoljno informirani. Dijelom jer se možda boje da će instalacijom te aplikacije otkriti svoju lokaciju i kontakte s kojima se druže (iako iz Ministarstva napominju kako ne prikupljaju te podatke). No, vjerojatnije je da im se jednostavno ne da zamarati takvim stvarima i samo žele da cijela situacija s koronavirusom što prije prođe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti