Toyotin najnoviji robot može oponašati ljudske pokrete

Novi projekt japanske kompanije.

Monika Nožić Monika Nožinić | 22.11.2017. / 16:22

Foto: blog.toyota.co.uk

Kompanija Toyota predstavila je treću generaciju humanoidnog robota pod nazivom T-HR3 koji sinkronizirano prati ljudske pokrete.

Robot T-HR3 visok je 154 cm i težak 75 kg, a razvijen je kako bi se istraživale mogućnosti pomaganja ljudima u kućanstvima, medicinskim ustanovama, na gradilištima, prilikom katastrofa pa čak i u svemiru.

Čovjek može kontrolirati cijelo robotsko tijelo korištenjem MMS sustava (Master Maneuvering System), kojeg čine16 upravljačkih mehanizama u stolici, senzori za pokret i silu u stopalima te još 29 upravljačkih mehanizama koji se nalaze u tijelu robota. Kako bi svijet mogao vidjeti iz perspektive robota, osoba treba nositi HTC-ov VR headset povezan s kamerama, a tu su i "rukavice" koje prate ljudske pokrete.

Kada se čovjek pomiče, MMS šalje signale za ukupno 29 robotskih komponenti, uključujući deset prstiju koji se sinkronizirano pomiču. Robot se može kretati naprijed ili bočno, a za to je potrebno da čovjek radi pokrete u mjestu. Robot posjeduje i kontrolu ravnoteže, tako da u slučaju sudara s drugim objektima može ostati na nogama. Sila se također može kontrolirati, a to je demonstrirano tako što je robot lagano podignuo loptu poput balona.

Tim je fokusiran da pomoću tehnologije u robotu T-HR3 razvije robote koji će koegzistirati s ljudima i svakodnevno im biti od koristi, izjavio je Akifumi Tamaoki, generalni menadžer Toyotinog odjela za robote.

Robot T-HR3 bit će izložen na Međunarodnoj izložbi robota u Tokiju koja traje od 29. studenog do 2. prosinca 2017. godine.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti