Trakavica koja traje godinama: Europska komisija 2017. je kaznila Google, a odluka još nije pravomoćna

Komisija je tada odredila kaznu od preko 2,4 milijarde eura, što je dotad bila rekordna kazna.

Hina | 11.01.2024. / 16:20

Google (Foto: Afp)

 Neovisna odvjetnica Suda EU-a predložila je zadržavanje kazne u visini od 2,4 milijarde eura, koju je Komisija nametnula Googleu 2017. godine zbog njegove zlouparabe moći na tržištu.

Neovisna odvjetnica Juliane Kokott predlaže sudu EU-a da odbije žalbu i potvrdi kaznu Googleu, kaže se u priopćenju Suda EU-a.

Neovisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a, čije mišljenje Sud može, ali ne mora prihvatiti. Njihova je zadaća predložiti Sudu u punoj neovisnosti pravno rješenje u predmetu za koji su zaduženi. U većini slučajeva Sud prihvati mišljenje neovisnih odvjetnika.

Slika nije dostupna EK kaznila Google s 2,4 mild eura, Google najavljuje žalbu

Komisija je 27. lipnja 2017. godine odlučila kazniti Google i zasebnu krovnu kompaniju Alphabet, čiji je Google dio, zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu tražilica dajući nezakonitu prednost svojoj usluzi za uspoređivanje cijena.

Komisija je tada odredila kaznu od preko 2,4 milijarde eura, što je dotad bila rekordna kazna. Taj je iznos u rujnu 2018. godine premašen, kada je EK, u jednom drugom slučaju, izrekao kaznu Googleu u visini od 4,3 milijarde eura.

Google i Alphabet su se obratili Sudu EU-a tražeći poništenje odluke iz lipnja 2017., ali je Opći sud EU-a potvrdio tu kaznu 10. studenoga 2021. godine. Uslijedila je žalba na odluku Suda, a odluka o njoj tek treba biti donesena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti