Tri velika izazova: Evo što čeka nasljednicu Elona Muska

Nakon što je Elon Musk morao napustiti mjesto predsjednika uprave Tesle, njegovo je mjesto zauzela Robyn Denholm pred kojom je izazovno razdoblje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2018. / 08:33

Foto: Elon Musk

Uz Elona Muska nikada nije dosadno – npr. ove je godine lansirao automobil u svemir, pušio je travu tijekom podcasta i pisao gluposti po Twitteru koje su ga koštale 20 milijuna dolara, ali i pozicije predsjednika uprave Tesle. Prošlog tjedna napokon smo saznali ime njegove nasljednice pred kojom je težak zadatak jer, nakon što je Tesla dugo vremena gomilala gubitke, u prošlom je kvartalu napokon ostvaren profit te Robyn Denholm mora nastaviti s tim pozitivnim i profitabilnim poslovanjem, što naravno, neće biti niti malo lako.

Analitičari CNN-a posebno su izdvojili tri velika izazova koja stoje pred novom predsjednicom uprave koja su iznimno važna za daljnji uspjeh kompanije, a prvi takav izazov odnosni se na Elona Muska. Denholm će morati kontrolirati i obuzdati njegovo ponašanje i javne istupe poput npr. objava na Twitteru, što je i dio nagodbe koju je postigao s američkom Komisijom za vrijednosne papire (SEC).

O tome je govorio u nedavnom intervjuu za Recode kada je rekao da na Twitteru objavljuje zanimljive stvari i nema nekog filtera oko stvari koje objavljuje, a čini se kako bi upravo Denholm trebati biti taj filter.

Druga važna stvar koju mora napraviti jest zaposliti stručnu i sposobnu osobu koja će upravljati svakodnevnim operacijama kompanije – nekog poput Sheryl Sandberg koja je desna ruka Marku Zuckerbergu u Facebooku, odnosno Erica Schmidta kojeg su osnivači Googlea zaposlili kao izvršnog direktora i prepustili mu vođenje operacija i donošenja važnih odluka.

Musk takvu osobu ima i u "svom" SpaceX-u kojim (uspješno) upravlja predsjednica Gwynne Shotwell, no sličnu osobu nikada nije htio zaposliti u Tesli – s Robyn Denholm možda se i to promijeni.

Treća, možda i najvažnija odluka koju nova predsjednica uprave mora donijeti odnosi se na sljedeći veliki proizvod kompanije nakon Modela 3 – najavljeni su kamion i Roadster, spominju se pick-up te SUV model Tesla Y koji će biti baziran upravo na Modeli 3.

Problem je što još nema nikakvih službenih informacija oko početka proizvodnje, odnosno prodaje ovih vozila (iako na primjeru trojke možemo vidjeti da i službene najave i datumi nisu nikakva garancija). Također, sve oduke koje se donose moraju biti bazirane na poslovnoj logici, a ne trenutnom raspoloženju Elona Muska koji je, govoreći o pick-upu rekao kako želi napraviti futuristički, cyberpunk pick-up te da nije siguran koliko bi ljudi zaista kupilo takvo vozilo.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti