Trumpov tvit prvi put označen kao neistinit

Twitter je potvrdio kako je to prvi put da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a.

Hina | 27.05.2020. / 08:00

Donald Trump na Twitteru (Foto: AFP)

Twitter je u utorak prvi put pozvao korisnike da provjere podatke u tvitovima koje objavljuje američki predsjednik Donald Trump, upozorivši da su se njegove tvrdnje vezane za dopisno glasanje pokazale neistinitima.

Američki predsjednik odmah je u tvitu odgovorio Twitteru ustvrdivši da se ta tvrtka miješa u američke predsjedničke izbore. "Twitter u potpunosti guši SLOBODU GOVORA, i ja, kao predsjednik, neću to dopustiti!" napisao je Trump.

Plavim uskličnikom upozoravaju se korisnici da "provjere činjenice o dopisnom glasanju" te se usmjeravaju na stranicu s novinskim člancima i informacijama koje je o Trumpovim tvrdnjama saznao Twitterov tim za provjeravanje činjenica.

Trump iznosi neutemeljenu tvrdnju da će dopisno glasanje dovesti do izbornih zlouporaba, jedan je od naslova na vrhu stranice.

Trump, koji ima 80 milijuna pratitelja na Twitteru, u svojim je tvitovima ranije tijekom dana ustvrdio da bi dopisno glasanje bilo "u značajnoj mjeri nepošteno" te da bi rezultiralo "namještenim izborima". S tim u vezi poimence je prozvao guvernera Kalifornije, iako ta savezna američka država nije jedina koja se služi dopisnim glasanjem.

Twitter je potvrdio kako je to prvi put da je primijenjeno pravilo posebnog obilježavanja na tvitu predsjednika SAD-a otkako je ranije ovaj mjesec uvedena nova politika tvrtke vezana za objavljivanje "obmanjujućih informacija".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti