Twitter se odlično nosi u borbi s virtualnim teroristima

Twitter se pohvalio impresivnim dostignućima kada je u pitanju borba protiv terorizma

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 20.09.2017. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogima je cijela ta priča benigna, pomalo stupidna ili je ne žele razumjeti, ali činjenica je kako se moderna borba protiv terorizma, baš kao i sam terorizam, odavno preselila iz opskurnih, tajnovitih skrovišta u virtualni svijet. Da, internet nudi savršenu platformu za mnogo toga, nažalost, izuzetak nisu niti situacije koje nadilaze granice normalnog ljudskog ponašanja i razmišljanja, a odnose se na terorističke akcije, ubijanje ljudi, sijanje panike, straha… Pod posebnim su fokusom, naravno, društvene mreže, na kojima je tek počela žestoka borba protiv svih onih koji ili zagovaraju terorizam, opravdavaju ga ili prakticiraju.

Svi, ali baš svi, slažu se da je taj virtualni rat s teroristima jednako važan kao i onaj koji se vodi na bojištima, možda čak i važniji, s obzirom na to da se na društvenim mrežama vrlo često pod krinkom privatnosti dogovaraju i planiraju terorističke akcije. Facebook, Google, YouTube, svi oni redom posljednjih su nekoliko mjeseci poprilično zaoštrili mjere protiv terorista, no niti jedna društvena mreža vjerojatno nije omiljena teroristima kao – Twitter. Gotovo kod svakog većeg i krvavijeg napada terorista na civile ispostavi se da su dijelom ili u cijelosti njihove akcije dogovarane na Twitteru.

Nezamisliva je odgovornost koju zbog toga Twitter ima, uostalom mnoge su zemlje i vlade tražile da se Twitter, i ne samo on, stavi pod kontrolu, no tu dolazimo do problema narušavanja privatnosti. Ostaje interna borba protiv terorizma, terorističkih profila i svega što ide uz to. Ako je vjerovati brojkama koje je u posljednjem izvješću objavio Twitter, a nemamo razloga ne vjerovati, ovoj društvenoj mreži borba protiv terorizma ide odlično. Pritom se Twitter pohvalio kako je čak 95% ugašenih profila koji su propagirali terorizam ugašeno internim alatima, bez ikakve prijave sa strane.

Posljednje izvješće odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017., a u tih šest mjeseci Twitter je svoju učinkovitost u borbi protiv terorizma podignuo za 21%, jer u posljednjem izvješću prije ovoga koje je objavljeno, interni alati ugasili su 74% profila, dok se sada ta brojka popela na spomenutih 95%. U navedenom periodu Twitter je ugasio 299.649 računa povezanih terorizmom, a objavljeno je i da je u razdoblju od 1. kolovoza 2015. do 30. lipnja ove godine ugašeno 935.897 “terorističkih profila”. Naravno, ove su brojke razlog za zadovoljstvo, ali nitko si ne utvara kako je sve gotovo…

Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti