Twitterov izvorni kod tjednima bio dostupan na GitHubu, a sad pokušavaju otkriti tko ga je objavio

Iako je obično veoma "glasan" o različitim temama, Musk se još nije oglasio u vezi ovog slučaja.

Martina Čizmić | 27.03.2023. / 09:00

Elon Musk, Twitter
Elon Musk, Twitter (Foto: Afp)

 Dijelovi izvornog koda Twittera objavljeni su na popularnoj platformi GitHub, na kojoj programeri i developeri dijele svoj kod.

Nakon što je otkriveno da je objavljen, Twitter je od Microsofta, koji je vlasnik GitHuba, zatražio njegovo uklanjanje, što je i učinjeno. Twitter je u svom zahtjevu od GitHuba zatražio i informacije o tome tko je vlasnik računa koji je objavio dio izvornog koda, a kako ih do sad nije dobio, podigli su tužbu kojom traže otkrivanje identiteta korisnika.

Elon Musk, Twitter Zbunjeni Twitterov zaposlenik upitao Muska je li otpušten, a nakon bizarne prepiske dobio je i odgovor

Prema informacijama koje su dostupne, čini se kako je kod bio objavljen na GitHubu još u siječnju, no ekipa iz Twittera je to otkrila tek nedavno. Analitičari nagađaju kako je iza objave koda možda neki nezadovoljni bivši zaposlenik Twittera.

Podsetimo, otkako je Elon Musk prošle godine preuzeo Twitter za 44 milijarde dolara, tvrtka je ostala bez 75 posto svojih zaposlenika koji su ili sami otišli ili dobili otkaz.

Trenutno nije poznato koji je dio izornog koda objavljen, odnosno može li se taj kod iskoristiti za upad u Twitter ili poremećaje u njegovom radu.

Zanimljivo, pred nekoliko dana Elon Musk je na svom Twitter profilu objavio kako želi dio Twitterovog koda javno objaviti. Radi se o kodu koji se odnosi na preporučene tvitove koji se prikazuju korisnicima.

Naš algoritam je pretjerano kompleksan i ne razumljiv. Ljudi će otkriti brojne smiješne stvari, ali riješit ćemo probleme čim budu pronađeni. Razvijamo pojednostavljen pristup kako bismo prikazivali relevatnije tvitove. To će biti otvoreni kod, napisao je Musk.

 

 

Dodao je kako je svjestan da će otvaranje koda na početku dovesti do nekih neugodnih situacija, ali bi trebalo dovesti i do brzih poboljšanja u kvaliteti preporučenih tvitova.

Što je najvažnije, nadamo se da ćemo zaraditi vaše povjerenje, napisao je Musk.

Slika nije dostupna Twitter je pao? Korisnici javljaju nove probleme: "Nekoliko puta u posljednjih nekoliko tjedana. Jadno"

Izvor: New York Times, Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti