U bliskoj budućnosti, ratove ćemo voditi protiv robota, a ne jedni protiv drugih!

James Cameron je 1984. režirao prvog Terminatora u kojem život sve više priliči današnjem životu i životu kakvog bi mogli očekivati u ne tako dalekoj budućnosti.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 07.09.2014. / 10:46

U bliskoj budućnosti, ratove ćemo voditi protiv robota, a ne jedni protiv drugih!

James Cameron je 1984. režirao prvog Terminatora u kojem život sve više priliči današnjem životu i životu kakvog bi mogli očekivati u ne tako dalekoj budućnosti. 

Arnold Schwarzenegger u prvom je nastavku Terminatora poslan iz 2029. godine u Los Angeles 1984. kako bi ubio ženu po imenu Sarah Connor, a u isto vrijeme Kyle Reese je poslan iz budućnost kako bi je zaštitio. 

“U post-apokaliptičnoj 2029. godini strojevi opremljeni umjetnom inteligencijom nastoje istrijebiti ostatke ljudske vrste”, ovo je scenarij kojeg se znanstvenici sve više pribojavaju! 

Naime, međunarodna svemirska postaja koja putem topa lansira CubeSat mikrosatelit u orbitu većinu vremena upravljana je od strane kontrolne ploče za kojom sjede inženjeri i znanstvenici, no ovaj puta stvari su postale malo drugačije. 

Ovaj tjedan ISS-ov inženjer Steve Swanson pospremao je uzorke krvnih stanicu u hladnjak kad je primijetio da su se vrata CubeSata sama otvorila. Swenson je odmah zatim obavijestio kontrolu u Houstonu koji su potvrdili da su dva CubSata slučajno otpuštena. 

Da bi stvar bila još čudnija, NASA je istaknula kako su još dva CubeSatsa nenamjerno otpuštena 23. kolovoza, što znači da se od 12 CubeStatsa puštenih u orbitu, njih trećina lansirala sama od sebe. 

Iako ovi sateliti nisu preopasni jer sve što rade jest prikupljanje slike Zemlje iz svemira koje se koriste za internetske svrhe, činjenica je da tehnologija pomalo izmiče ljudskoj kontroli. 

Sve nas ovo podsjeća ne neke kultne filmove poput Odiseja 2001, Terminator i česta proročanstva Raya Kurzweila i Stephena Hawkinga koji kažu kako ćemo do 2030. godine doživjet singularitet, odnosno trenutak kada će strojevi postati pametniji od ljudi. 

I sam Elon Musk, inače investitor u projekte koji se bave umjetnom inteligencijom, strahuje od tog trenutka. 

Čini se kako ćemo na kraju morati ratovati protiv strojeva a ne protiv drugih naroda oko nafte, plina ili novaca. Strojevi će postati puno veća prijetnja ljudskoj rasi na ovoj zemlji. A možda ćemo samo konačno shvatiti da nismo sami u svemiru!

Foto Flickr, Izvor Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti