Je li djevojčica u Italiji stradala zbog bizarnog izazova na TikToku? Evo što roditeljima poručuju hrvatski stručnjaci

Talijanska regulatorna tijela naložila su TikToku blokiranje računa korisnika čiju dob ne može potvrditi. Na taj se korak odlučila nakon što je zemlju šokirala smrt desetogodišnjakinje čiji roditelji tvrde da je sudjelovala u izazovu na popularnoj internetskoj društvenoj mreži.

Danijel Vrbota | 25.01.2021. / 06:46

Galerija

Kineski TikTok trenutačno je najpopularnija internetska društvena mreža. Ima više od 800 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Aplikacija je preuzeta više od dvije milijarde puta. Posebno je popularna među tinejdžerima.

"Pojavio se rast točno u onom trenutku kad je započela pandemija i zapravo možemo reći da je činjenica da su mnogi ostali kod kuće zatvoreni uvelike pridonijela rastu TikToka. Ljudi su u pidžamama kod kuće izvodili razne plesne pokrete nemajući pametnijeg posla te su pretvorili TikTok u apsolutno najveći fenomen trenutačno u digitalnom svijetu", kaže Velimir Grgić, autor knjige o TikToku.

Kao i svaki drugi fenomen, i ovaj ima svoje negativne strane. Bizarni izazovi, često među mlađim korisnicima, već su bili prisutni i na drugim internetskim društvenim mrežama.

"Jedini način na koji možeš dijete zaštititi jest tako da ga probaš odgojiti kao osobu koja je u stanju rasuđivati dobro od zla. Onoliko koliko se može, ovisi koliko je dijete staro. No ako misliš da ćeš kontrolirati djetetov dan kako si ga kontrolirao u 20. stoljeću – nećeš jer nije moguće. Danas djeca u svakom džepu imaju mobitel. Ako im izvučeš iz njihova džepa, u školi će imati netko mobitel", dodaje Grgić.

Ipak, stručnjaci napominju da postoji način da roditelji zaštite svoju djecu.

"Odrasli trebaju provoditi malo više vremena s djecom, učiti i upoznavati ih s tim novim trendovima i kako će na najbolji način dijete pristupiti onim što vide na internetu i odlučiti je li to opasno za njih ili za druge", kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

TikTok zahtijeva od korisnika da budu stari najmanje 13 godina, ali dobna se ograničenja općenito na internetu lako zaobilaze. Vjerojatno zato što je cilj internetskih društvenih mreža imati što više korisnika jer se na njima okreće i golem novac. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti