U Italiji pronađena "mala remek-djela zanatstva" stara više od 2500 godina

Nalazi su pronađeni u malom hramu koji su arheolozi otkrili 2019. godine i datira iz prvih desetljeća 5. stoljeća pr.n.e.

Hina | 17.04.2023. / 11:40

Hram Here u Paestum i Velia arheološkom parku (Foto: Afp)

 Arheolozi su tijekom iskapanja u južnoj Italiji otkrili brojne figurice od terakote koje pružaju uvid u vjerski život u drevnom gradu Paestumu.

Osim sedam glava bikova, nekoliko minijaturnih hramova i oltara u arheološkom parku Paestum i Velia u talijanskoj pokrajini Salerno pronađeni su prikazi grčkog boga ljubavi Erosa koji jaše na delfinu.

Arheološko iskopavanje, ilustracija Znanstvenici imaju čvrste dokaze da su ljudi konzumirali drogu puno prije no što se dosad mislilo

Oni su "mala remek-djela zanatstva", stoji u priopćenju arheološkog parka.

Nalazi su pronađeni u malom hramu koji su arheolozi otkrili 2019. godine i datira iz prvih desetljeća 5. stoljeća pr.n.e.

Ta otkrića bacaju "vrlo zanimljivo svjetlo na drevni vjerski život", rekao je Massimo Osanna, glavni ravnatelj državnih muzeja.

Na primjer, osim figurica i drugih ukrasnih elemenata, iskopana je kamena ploča sa svojevrsnim lijevkom u koji su se ispred oltara hrama mogle skupljati tekućine poput krvi žrtvovanih životinja tijekom vjerskih obreda, objasnila je ravnateljica arheološkog parka Tiziana D'Angelo.

Mumificirane glave u Egiptu U egipatskom hramu pronađeni impresivni zavjetni darovi za Ramzesa II.

Paestum su oko 600. godine prije Krista osnovali Grci pod imenom Poseidonia, a kasnije je pao u ruke Rimljana.

Smještene oko 100 kilometara jugoistočno od Napulja, ruševine grada su na popisu UNESCO-ve svjetske baštine i poznate su po svojim dobro očuvanim hramovima iz grčkog razdoblja.

Otkriće stotina zavjetnih darova, kipova i oltara u malom hramu Paestuma potvrđuje iznimnu vrijednost ovog mjesta, rekao je ministar kulture Gennaro Sangiuliano.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti