U Kurdistanu predstavljen arheološki park s 2700 godina starim reljefima

Pronađeni su ostaci kanala za navodnjavanje iz asirskog razdoblja dugi deset kilometara, a do danas je pronađeno 13 monumenatalnih niskih reljefa isklesanih u zidovima kanala.

Hina | 17.10.2022. / 08:26

Arheološki park s reljefima (Foto: Afp)

 Vlasti autonomnog Kurdistana na sjeveru Iraka predstavile su u nedjelju prvu fazu "arehološkog parka" s 2700 godina starim impozantnim niskim reljefima uklesanima na zidovima kanala za navodnjavanje iz doba asirskih vladara.

Na nalazištu Faida predstavljeni su rezultati prve etape radova koje su zadnjih godina izveli talijanski arheolozi sa Sveučilišta u Udinama te njihovi kolege iz Kurdistana.

Rimski mozaik otkriven u Siriji Otkriven iznimno rijedak i očuvan rimski mozaik iz 4. stoljeća

Potječu iz vladavine asirskog kralja Sargona II. (721-705 prije Krista) i njegova sina i nasljednika Sanheriba.

Svečanom otvorenju do danas pronađenih artefakata prisustvovali su u nedjelju guverner pokrajine Dohouk u autonomnom Kurdistanu i talijanski veleposlanik u Iraku Maurizio Greganti.

Pronađeni su ostaci kanala za navodnjavanje iz asirskog razdoblja dugi deset kilometara, a do danas je pronađeno 13 monumenatalnih niskih reljefa isklesanih u zidovima kanala.

Moguće je da će se u budućnosti pronaći još reljefnih ploča, rekao je Bekas Brefkany iz Uprave za antičko razdoblje u kurdistanskoj pokrajini Dohouk.

Rondela iz kamenog doba kod Praga Veliko arheološko otkriće kod Praga: Otkrivena građevina iz kamenog doba starija od Stonehengea i egipatskih piramida

Naručitelj reljefa bio je kralj Sargon II. a zatim je narudžbe radio i njegov sin, kazao je Daniele Morandi Bonacossi, supredsjedatelj arehološke misije.

Svaka ploča predstavlja po jednog asirskog vladara u molitvi pred sedam najvažnijih božanstava asirskog panteona koja su predstavljena kipovima.

Sargon II. koji je vladao u 8. stoljeću prije Krista utemeljio je prijestolnicu na sjeveru Iraka, u današnjoj dolini Ninive blizu Mosula.

Faida je prvi od ukupno pet sličnih parkova koje vlasti Kurdistana žele otvoriti za javnost planirajući "turističku atrakciju koja bi trebala postala izvor prihoda".

Područje današnjeg Iraka je kolijevka civilizacija Sumer, Akad, Asirija i Babilon kojima čovječanstvo duguje pismo i prve gradove.

Arheološko nalazište, ilustracija Arheolozi pronašli zub jednog od prvih Homo erectusa star 1,8 milijuna godina

Desetljećima je Irak izložen pljački svog antičkog blaga, posebno od 2003. godine kada su Amerikanci izveli invaziju na Irak, a što je nastavila džihadistička skupina Islamska država deset godina poslije koja je k tomu i uništavala antička nalazišta.

Nakon desetljeća sukoba, Irak se stidljivo otvara svjetskom turizmu i ugošćuje zapadne goste unatoč tome što su turističke infrastrukture gotovo nepostojeće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti