U Njemačkoj zabilježen slučaj zaraze rijetkim i opasnim virusom koji izaziva smrtonosnu upalu mozga

Najveći problem je u tome što se svi slučajevi zaraze tim opasnim virusom ne otkriju i ne prijave na vrijeme, smatraju znanstvenici.

Branimir Vorša | 08.06.2022. / 09:47

Virus, ilustracija
Virus, ilustracija (Foto: Getty Images)

U Njemačkoj pokrajini Bavarskoj otkriven je novi slučaj vrlo rijetke zaraze opasnim i smrtonosnim virusom Borna, prenosi portal Fenix Magazin.

Taj portal piše da je osoba iz okruga Mühldorf am Inn zaražena spomenutim virusom, prema objavi lokalnih vlasti.

Bolest uzrokovana zarazom virusom Borna obično je smrtonosna, no iznimno je rijetka, a prenose je poljske rovke te i neki drugi sisavci, poput mačaka i konja. Virus se može prenijeti i s čovjeka na životinje. Zaraza se javlja na područjima Njemačke i Austrije, na kojima su i staništa poljske rovke.

U posljednjih nekoliko godina u Njemačkoj je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze virusom Borna. Zaraza izaziva upalu mozga, koja gotovo uvijek završava smrću oboljelih, a oni koji i prežive, obično imaju teške posljedice.

Iako se u Njemačkoj godišnje u prosjeku prijave dvije zaraze virusom Borna, znanstvenici smatraju da je broj zaraza i do tri puta veći, odnosno do šest slučajeva godišnje.

Najveći problem je u tome što se svi slučajevi zaraze tim opasnim virusom ne otkriju i ne prijave na vrijeme, smatraju znanstvenici.

Izvor: Fenix Magazin

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti