U petak potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva i iz Hrvatske

Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Martina Čizmić | 23.07.2018. / 07:27

Pomrčina Mjeseca (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iz Hrvatskog astronomskog saveza su izvijestili kako će se u petak 27. srpnja dogoditi najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva iz naših krajeva, pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima diljem Hrvatske.

Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.

Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars biti u opoziciji, odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju, pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni, stoji u priopćenju iz Hrvatskog astronomskog saveza, koji taj događaj najavljuju kao astronomski događaj godine.

Također ističu i da će se Mars u srpnju i kolovozu na nebu isticati svojim sjajem i da će u tom razdoblju biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.

Na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim će povodom u petak, 27. srpnja, organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.

Astronomska motrenja bit će organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu.

Više o potpunoj pomrčini Mjeseca može se pročitati na poveznici , a više o opoziciji Marsa na poveznici.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti