U samo pet dana srušila je sve rekorde i privukla 100 milijuna korisnika, ali ovu aplikaciju nećete legalno moći koristiti u Hrvatskoj

Zanimljivo, ovog puta nije došlo do blokade iz Bruxellesa, već su u Meti odlučili puhati na hladno i radije pričekati nego plaćati paprene kazne.

Martina Čizmić | 10.07.2023. / 14:02

Društvene mreže, ilustracija (Foto: Afp)

 Metin odgovor na Twitter, Threads u samo je pet dana prešao granicu od 100 milijuna korisnika. Podaci su to platforme za praćenje podataka, Quiver Quantitative.

Iako je Meta svoju aplikaciju, koja je kao mobilna aplikacija dostupna za Android i iPhone, lansirala u više od 100 zemalja diljem svijeta, ona još uvijek, službeno, nije dostupna u EU. Kad će bit? Nitko zapravo ne zna.

Threads velik dio svojih korisnika duguje Instagramu, jer je Meta maksimalno olakšala otvaranje profila na Threadsu povezivanjem s Instagram računom. To je automatski omogućilo da više od dvije milijarde aktivnih korisnika Instagrama, lako i brzo postane i korisnikom Threadsa.

Threads Jeste li već isprobali aplikaciju koja je privukla više od 80 milijuna ljudi u samo dva dana?

I dok je popularnost Threadsa inenadila i samu ekipu u Meti (čak je i Zuckerberg priznao da je interes iznad očekivanja), korisnici u EU još uvijek čekaju na svoju priliku za isprobavanje ove aplikacije.

Naime, iako bi u Meti jako rado upisali još koji milijun korisnika iz Europe, aplikaciju neće učiniti dostupnom dok ne smisle kako da ona bude u skladu s regulatornim okvirom koji vlada u Europskoj uniji.

Zanimljivo, ovog puta nije došlo do blokade iz Bruxellesa, već su u Meti odlučili puhati na hladno i radije pričekati nego plaćati paprene kazne koje novi Zakon o digitalnim tržištima nameće velikim internetskim platformama.

Kako je rasprava o propisima koje bi tvrtke poput Mete trebale poštivati, još uvijek u tijeku, očekuje se da bi prve smjernice u javnost mogle dospjeti tek u rujnu.

No, to ne znači da će korisnici tad moći početi koristiti Threads. Nije jasno hoće li Meta moći i htjeti ispuniti stroga pravila koja pred njih stavlja EU. Prije svega to se odnosi na privatnost korisnika (Threads trenutno prikuplja ogromne količine podataka), jednostavnost napuštanja usluge (trenutno je moguće staviti račun u mirovanje, ali ako ga želite obrisati, ostat ćete i bez računa na Instagramu), ali i pitanje gdje se gomila podataka koju prikuplja zapravo obrađuje (EU zahtjeva da to bude na području EU).

Stručnjaci za računalnu sigurnost od samog početka upozoravaju da je aplikacija Threads "noćna mora" za privatnost jer, osim što unosi podatke s Instagrama, u svojoj američkoj verziji, prikuplja podatke poput zdravstvenih i i financijskih informacija, povijest pregledavanja, lokaciju korisnika, njegove kontakte, povijest kupovine i slično.

Threads Zuckerberg se ekstatično hvali s već 95 milijun zabilježenih objava na Threadsu, no Twitter im uputio vrlo oštru poruku

S obzirom na to da EU u svojim pravilima ne dopušta razmjenu podataka između društvenih mreža, u svrhu prikazivanja oglasa, jasno je da bi funkcioniranje Threadsa u najmanju ruku moglo biti drugačije od funkcioniranja u ostatku svijeta. Naravno, ako se Meta odluči uopće pustiti Threads u EU.

Za sad korisnici mogu ili čekati da se Meta odluči želi li igrati po EU pravilima ili instalirati aplikaciju s neke od stranica koje to nude i dostupne su u EU. Podsjetimo samo da je instalacija aplikacija s treće strane riskantna i može uzorkovati više problema nego koristi. Također, brojne Threads aplikacije koje su dostupne korisnicima u Hrvatskoj putem Google Play i App trgovine nisu službene Threads aplikacije i mogu uzrokovati probleme i krađu podataka.

Dakle, korisnici u EU će se morati još malo strpiti i nadati se da su dovoljno važni ekipi u Meti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti