U susret Europskom tjednu kodiranja održan cijeli niz besplatnih radionica za nastavnike

Europski tjedan programiranja će se ove godine održati po sedmi put, a Algebrin Zavod za kvalitetu obrazovanja ga podržava organizirajući potporne radionice za nastavnike koji rade na digitalnom obrazovanju djece.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2018. / 15:42

Tjedan kodiranja (Foto: Algebra) (Foto: Algebra)

Algebra se uključila u provedbu ovogodišnje europske inicijative Code Week organizacijom posebnih informatičkih radionica za nastavnike koje će im pomoći da učenicima na razumljiv i kreativan način približe ove digitalne teme. Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa koja promiče računalno programiranje i koja se organizira po šesti put, dok je prošle godine u njoj sudjelovalo više od 1,2 milijuna ljudi. Europska komisija podupire Code Week, kao i druge inicijative za unaprjeđenje digitalnih vještina u Europi, u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.

Jačanje digitalnih vještina Europljana dio je programa novih vještina na razini EU-a i akcijskog plana EU-a za digitalno obrazovanje. Prema riječima Mariye Gabriel, povjerenice Europske komisije za digitalnu ekonomiju i društvo, cilj Europske komisije je do 2020. u inicijativu uključiti 50 posto svih europskih škola, a posebna pažnja posvećuje se uključivanju djevojaka i žena u projekte vezane uz razvoj digitalnih vještina.

Tjedan kodiranja (Foto: Algebra) (Foto: Algebra)

U sklopu ovogodišnje provedbe projekta Code Week u Hrvatskoj Algebra je organizirala niz radionica za nastavnike koje su također prenošene i putem interneta, a podršku projektu izrazilo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Stručnjaci Algebre i Hrvatskog robotičkog saveza na ovim su radionicama zainteresiranim nastavnicima pokazali kako na kreativan i inovativan način djecu upoznavati s digitalnim tehnologijama, uključujući kodiranje za Raspberry Pi i Android, s fokusom na računalno razmišljanje, rješavanje problema, te kritičko i analitičko razmišljanje i timski rad.

"Hrvatska se ove godine priključila brojim radionicama i drugim aktivnostima kako bi inspirirala učenike osnovnih i srednjih škola u oblikovanju novih digitalnih vještina te ih motivirala da ožive svoje ideje kroz programiranje na jedan zanimljiv i zabavan način. Program je podržan od strane Europske komisije, a ovogodišnji partneri u organizaciji su Algebra i Hrvatski robotički savez, kojima zahvaljujemo na inicijativi i sudjelovanju u ovogodišnjem obilježavanju Europskog tjedna programiranja", rekao je Janko Radigović, hrvatski CodeWeek ambasador i instruktor u Hrvatskom robotičkom savezu.

Tjedan kodiranja (Foto: Algebra) (Foto: Algebra)

"Algebra uvijek rado podržava inicijative kojima se promiču digitalne vještine kod mladih, ali i odraslih – uključujući programiranje, robotiku i sve ostale vještine s digitalnog područja. Ove smo godine posebno ponosni što smo radionice za nastavnike u sklopu Code Weeka mogli ugostiti u novoosnovanom razvojno-istraživačkom centru, Algebra LAB u Zagrebu, ali ih prenositi on-line za nastavnike iz drugih krajeva Hrvatske. Kroz provedbu redovitih programa obrazovanja kako za učenike osnovnih škola tako i za odrasle, Algebra dokazuje svoju ulogu vodeće digitalne obrazovne institucije u Hrvatskoj te smo svoja znanja i iskustva u radu s mlađim generacijama ovom prilikom rado podijelili s nastavnicima", naglasio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti