U sve više škola ekrani zamjenjuju papir, olovke, ali i ploče, a to negativno utječe na učenje

Olovka i papir, kao i školske ploče za pisanje kredom, sve se više zamjenjuju ekranima u školama i na sveučilištima.

Hina | 30.01.2024. / 09:34

Pisanje olovkom (Foto: Getty Images)

Ručno zapisivanje novih informacija pomaže vašem mozgu da pamti stvari učinkovitije nego kad ih upisujete na uređaju, pokazalo je novo istraživanje koje je u suprotnosti s uobičajenim povezivanjem digitalizacije s napretkom.

Pokazujemo da su kod pisanja rukom obrasci povezivanja mozga mnogo složeniji nego kod pisanja na tipkovnici, rekla je Audrey van der Meer s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju i koautorica studije.

Poznato je da je takva opsežna aktivnost povezivanja u mozgu ključna za formiranje pamćenja i kodiranje novih informacija te je stoga korisna za učenje, objasnila je Van der Meer nakon testiranja na 36 učenika.

  Djeca s telefonima Zbog zabrinjavajućeg pada pismenosti djece, odlučili su zabraniti mobitele u školama

Mobiteli u školama Treba li zabraniti mobitele u školama? Iz UN-a objavili upozorenje o utjecaju tehnologije na obrazovanje

Olovka i papir, kao i školske ploče za pisanje kredom, sve se više zamjenjuju ekranima u školama i na sveučilištima diljem svijeta, što je pogrešan smjer i moglo bi negativno utjecati na učenje, pišu znanstvenici.

Znanstvenici, koji su objavili studiju u časopisu Frontiers in Psychology, pozivaju da djeca budu izložena aktivnostima pisanja rukom u školi kako bi (...) mozgu pružili optimalne uvjete za učenje.

Zaključci su objavljeni nakon trenda vraćanja pisanja rukom u nekim školama u SAD-u i trebali bi, rekli su znanstvenici, dovesti do barem djelomičnog vraćanja pisanja rukom u škole u kojima je to smanjeno. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti