Kome još treba cigla i crijep: U Teksasu počela prodaja - isprintanih kuća

Od 4 isprintane kuće, dvije su brzo prodane, a osim što se mogu napraviti puno brže, one su izdržljivije na poplave, požare i vjetar.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2021. / 15:53

Stanogradnja je veliki problem u SAD-u, pogotovo u nekim saveznim državama poput Teksasa. Potražnja za kućama i stanovima veća je od potražnje, a jedno od rješenja za takav problem zahvaljujući kojem bi se broj stambenih jedinica brzo mogao povećati jest tehnologija. Točnije, tehnologija 3D printanja. Iako na prvu pojam isprintane kuće ne ulijeva povjerenje, iz kompanije Icon koja je razvila vlastitu tehnologiju 3D printanja tvrde kako su njihove kuće ne samo jednako snažne, već su bolje i izdržljivije u odnosu na klasičnu gradnju.

Slika nije dostupna Pogled u budućnost: Pogledajte kako izgleda kad kuću gradi 3D printer

Upravo je ova kompanija u Austinu u Teksasu izgradila, korištenjem svoje 3D tehnologije, četiri kuće koje su od početka rujna dostupne na tržištu. Jedna je brzo prodana, za drugu je već potpisan ugovor, a još su dvije ostale slobodne.

Cijena nije jeftina, već je u skladu s tržišnim cijenama - 745 tisuća dolara za kuću s dvije spavaće sobe. Osim nje, još je dostupna i kuća s četiri spavaće sobe za koju je potrebno izdvojiti skoro 800 tisuća dolara. Pored samih kuća, u cijenu je uključena i terasa, okućnica i parkirno mjesto.

Na prvi pogled, kuće se ne razlikuju previše od ostalih kuća napravljenih klasičnim načinom gradnje - kako vanjskim dizajnom, tako i interijerom.

Za gradnju prizemlja korišten je 3D printer, kao i Iconov sustav gradnje i 3D printanja Vulcan koji printa betonske zidove kuća, korištenjem iznimno snažnog betona. Takvi su zidovi, uvjeravaju iz Icona, izdržljiviji na razne oblike prirodnih nepogoda poput poplava, vjetrova i požara. Dok je prizemlje isprintano - za što je bilo potrebno oko 3 tjedna, kat je dovršen korištenjem “konvencionalnih materijala” poput drva i metala.

Slika nije dostupna Nuklearne elektrane bismo u budućnosti mogli graditi pomoću 3D printera

Izvršni direktor Icona Jason Bullard vjeruje kako je upravo 3D printanje građevinski alat budućnosti čijim će se korištenjem smanjiti troškovi, otpad, manualni rad, ali i vrijeme izgradnje. Ako se zaista pokaže da je 3D printanje jeftiniji, izdržljiviji i brži načinom gradnje, u budućnosti možemo očekivati sve veći broj ovakvih kuća i naselja nastalih iz velikih 3D printera.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti