Australski stručnjaci kreću u komercijalizaciju nove tehnologije koju nazivaju kolektivna percepcija (collective perception, CP). Njezina primjena uključuje instalaciju jedinica za dijeljenje podataka (ITS stanice) uz prometnice, koje su opremljene senzorima poput kamera i lidara.

Autonomna vožnja Stanovnici San Francisca iznenađeni su ponašanjem autonomnih taksija

Na prometnim raskrižjima autonomna vozila mogu koristiti podatke iz ITS stanica te podijeliti što iste vide s drugim vozilima. To svim autonomnim vozilima daje učinak sličan rendgenskom pogledu, jer omogućuje veću prometnu preglednost, čak i iza čvrstih objekata, koje su izvan vidnog polja autonomnog vozila. To primjerice može upozoriti autonomno vozilo da će vozilo koje dolazi na raskrižje velikom brzinom, ali koje se ne vidi jer pregled blokira zgrada, projuriti kroz crveno svjetlo, na što pak autonomno vozilo može reagirati usporavanjem ili zaustavljanjem kako bi se izbjegla potencijalno opasna ili pogibeljna situacija.

Australski projekt iMOVE, kojeg financira australska vlada, nakon tri godine istraživanja i razvoja objavio je konačno izvješće o navedenoj tehnologiji. Oko te tehnologije surađivali su sa softverskom tvrtkom Cohda Wireless te Sveučilištem u Sydneyju.

APlikaciju te tehnologije komercijalizira spomenuta tvrtka Cohda, nakon provedene faze istraživanja i razvoja, u što su bila uključena i testiranja na javnim cestama u Sydneyju.

Ovo će promijeniti pravila igre i za vozila s vozačima i za autonomna vozila i nadamo se da će značajno poboljšati efikasnost i sigurnost cestovnog transporta, ističe Eduardo Nebot iz Australskog centra za terensku robotiku Sveučilišta u Sydneyju.

Autonomno borbeno vozilo Izraelci predstavili autonomno vozilo koje će patrolirati granicama i sudjelovati u borbama

Autonomni ID Buzz Premalo ili previše? Nijemci su izračunali koliko bi trebali platiti sat vožnje u autonomnom automobilu

CP omogućuje pametnim vozilima da razbiju fizička i praktična ograničenja koja imaju senzori koji su u njih ugrađeni, dodaje Nebot.

U jednom od testiranja vozilo koje je bilo opremljeno novom tehnologijom uspjelo je pratiti pješaka dok je ovaj hodao zaklonjen iza zgrade. Obzirom da su vozač i vozilo te informacije primili nekoliko sekundi prije nego što se pješak doista i pojavio u vidnom polju vozila i vozača, to je omogućilo dovoljno vremena za pravovremenu reakciju, kaže Nebot.

Tehnološki direktor tvrtke Cohda Wireless smatra da ta nova tehnologija ima potencijal povećati sigurnost u scenarijima, i s vozačima, i s autonomnim vozilima istovremeno na cesti.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju