Uber najavio otvaranje centra u Parizu u kojem će razvijati leteća vozila

Uber će u istraživački centar ATCP u sljedećih pet godina uložiti 24 milijuna dolara.

Martina Čizmić | 25.05.2018. / 09:55

Uber (Foto: Uber) (Foto: Uber)

Uber je najavio otvaranje istraživačkog centra (Advanced Technology Center - ATCP) u Parizu, gdje će se u sljedećih pet godina razvijati tehnologija letećih vozila. U projekt će uložiti 24 milijuna dolara, a radi se i prvom takvu centru izvan SAD-a i Kanade.

U istraživačkom centru ATCP izgradit će se sustavi za upravljanje umjetnom inteligencijom i zračnim prostorom koji će podržavati uslugu uberAIR, što će biti ključno za provedbu pokaznih letova u Dallasu, Los Angelesu i još jednoj svjetskoj metropoli do 2020. godine.

Otvaranje ATCP-a planirano je za jesen, a zapošljavat će vrhunske talente na području strojarstva, umjetne inteligencije i računarstva. Kako bi zadovoljio buduće energetske zahtjeve, ATCP će surađivati s europskim urbanistima i regulatornim tijelima kako bi se zajednički osmislila infrastruktura za prijevoz na električni pogon.

Partnerstvo s École polytechnique

Uber (Foto: Uber) (Foto: Uber)

Uber je pokrenuo petogodišnju istraživačku suradnju s prestižnom francuskom obrazovnom ustanovom "École polytechnique" te će financijski podržati međunarodnu akademsku i istraživačku katedru pod nazivom "Integrirana urbana mobilnost".

Izgradnja budućnosti naših gradova zahtijevat će suradnju najboljih i najpametnijih umova. Zahvaljujući vrhunskim inženjerima i vodećoj ulozi u svjetskoj zrakoplovnoj industriji, Francuska je savršena za unapređenje našeg programa Uber Elevate i pokretanje novih tehnoloških inicijativa. Radujemo se suradnji s École polytechnique na budućnosti urbane mobilnosti i na tlu i u zraku, istaknuo je Dara Khosrowshahi, CEO Ubera.

Katedra "Integrirana urbana mobilnost" surađivat će s ATCP-om na istraživanju umjetne inteligencije, zrakoplovstva i prijevoza na električni pogon. Početni projekti će između ostalog uključivati i rješenja za zračni prijevoz u suradnji s europskim regulatornim tijelima poput Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA), te razvoj pametnih mreža koje će podržavati budući vozni park električnih vozila i zrakoplova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti