Ugasili španjolsku, talijansku i poljsku inačicu Wikipedije kako bi ukazali na "pogubnu" direktivu EU-a

Osnivač Wikipedije Jimmy Wales pojasnio je kako su se na taj potez odlučili kako bi skrenuli pozornost na "pogubnu" direktivu EU-a.

Martina Čizmić | 05.07.2018. / 11:04

Wikipedia (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Popularna internetska enciklopedija, Wikipedija, proteklih je dana svoje europske posjetitelje pokušavala animirati da se pobune protiv predloženih promjena direktive o zaštiti autorskih prava.

No kako će se o promjenama danas raspravljati u Europskom parlamentu, u Wikipediji su odlučili javno pokazati svoje neslaganje s predloženim promjenama. Privremeno su zatvorili svoju španjolsku, talijansku i poljsku inačicu. Ostali posjetitelji su, prilikom dolaska na svoje nacionalne stranice (pa tako i Hrvatsku), mogli vidjeti oglas s molbom i pozivom na akciju.

Prosvjed Wikipedije (Foto: Screenshot/Zimo) (Foto: Screenshot/Zimo)

Posjetiteljima je tako olakšan cijeli proces kontaktiranja njihovih predstavnika u Europskom parlamentu.

Osnivač Wikipedije Jimmy Wales pojasnio je kako su se na taj potez odlučili kako bi skrenuli pozornost na "pogubnu" direktivu EU-a.

Naravno, u cijelu se priču uplela i Europska komisija, koja je Walesu na Twitteru odgovorila kako Wikipedija i druge internetske enciklopedije neće biti obuhvaćene novim pravilima.

Veoma je neprimjereno za Europsku komisiju da tako javno lobira i zavarava javnost na taj način, odgovorio je na Twitteru Wales.

Europski parlament u podne će glasati o direktivi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti