Ugroženi najpopularniji modeli: Pronađen opasan propust na Samsungovim telefonima

Vješti hakeri ovaj bi propust mogli iskoristiti za pristup svim kontaktima, porukama, informacijama vezanim uz korisnička imena i lozinke, za pristup bankovnim karticama i svim ostalim privatnim i osjetljivim podacima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2015. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 S obzirom na sve veći broj korisnika pametnih telefona, kao i činjenicu da se na njima pohranjuju važne privatne informacije, mobilni uređaji posljednjih godina postaju sve zanimljivija meta hakerima. Iako su napadi i dalje učestaliji na računalima, situacija se polako mijenja, a najugroženiji su korisnici Googleovog operativnog sustava Android. Posljednje informacije vezane uz opasne sigurnosne propuste koje bi hakeri mogli iskoristiti u svojim napadima vezane su uz Samsungove pametne telefone te su iz sigurnosne kompanije NowSecure otkrili propust vezane uz SwiftKey tipkovnicu koja je predinstalirana na mobilnim uređajima ove kompanije, a riječ je oko 600 milijuna mobilnih uređaja. Ryan Welton iz OneSecurea otkrio je kako hakeri na telefone, umjesto klasičnog updatea ove tipkovnice, mogu instalirati maliciozan softver.

Vješti hakeri tako bi mogli ovaj propust iskoristiti za pristup svim kontaktima, porukama, informacijama vezanim uz korisnička imena i lozinke, za pristup podacima vezanim uz bankovne kartice i svim ostalim privatnim i osjetljivim podacima – naravno, sve bez znanja vlasnika telefona. Iz Samsunga su za ovaj propust saznali još u studenom prošle godine te su krajem ožujka ove godine izdali patch za verzije Androida 4.2 i novije, no u NowSecureu vjeruju kako su njihovi mobilni uređaji i dalje ugroženi. Tako je sigurnosni stručnjak Ryan Welton testirao posljednji Samsungov model Galaxy S6 (na američkim mobilnim mrežama Verizon i Sprint) i na njemu je uspio izvršiti ovaj isti napad. 'Možemo potvrditi da smo, u testovima koje smo provodili proteklih nekoliko dana, pronašli kako ovaj propust nije riješen na modelu Galaxy S6', prenijeli su njegovu izjavu na Forbesu. Dodao je kako ovaj propust vjerojatno utječe na većinu Samsungovih telefona koji rade na Androidu, uključujući i najpopularnije modele Galaxy S3, S4, S5 te na modele Note 3 i 4.

Izvor: Forbes

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti