Umjetna inteligencija i VR: Ovo su najzanimljiviji noviteti koje je predstavio Google

Na I/O konferenciji Google je, osim na Android, veliki naglasak stavio na Asistanta, umjetnu inteligenciju i virtualnu stvarnost

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.05.2017. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iza nas je prvi dan Googleove I/O konferencije na kojoj je ova kompanija predstavila brojne novitete – očekivano, nisu se bazirali na hardveru poput telefona i tableta, već na softver i umjetnu inteligenciju, odnosno glasovnog pomoćnika Assistant koji će u budućnosti biti integriran i povezan sa sve više uređaja.

Osim informacija vezanih uz Android, jedna od zanimljivijih novosti jest i Google Lens, tehnologija koja putem kamere prepoznaje objekte i korisnicima predlaže određene radnje vezane uz te objekte – npr. ako telefon putem kamere očita lozinku na WiFi routeru, telefon će se odmah povezati s tim routerom. Ako telefon okrenete prema nekom restoranu (mora se vidjeti ime restorana), na ekranu će se odmah pojaviti informacije o tom restoranu, a ako stavite telefon pred cvijet, pojavit će vam se predloženo ime tog cvijeta te upute do najbliže cvjećarne. Treba napomenuti kako Lens (barem trenutno) nije posebna aplikacija, već tehnologija koju će Google integrirati u brojne druge aplikacije, počevši od Google Photosa.

Još jedna novost vezana uz aplikaciju za fotografije jest što će u budućnosti Google prepoznati osobe koje se nalaze na fotografijama te će vam odmah i predložiti dijeljenje slika s tim osobama, a putem opcije dijeljenih datoteka "osobe od povjerenja", odnosno (bračni) partneri ili djeca imat će pristup svim snimljenim fotografijama u realnom vremenu, tj. korisnici će moći odrediti koje će fotografije biti vidljive drugim osobama – sve, samo na kojima su određene osobe (npr. s bračnim partnerom možete dijeliti fotografije na kojoj su vaša djeca), slike snimljene nakon određenog datuma i slično.

U sve većoj borbi za osvajanje tržišta glasovnih asistenata, Google je napravio još jedan korak s kojim želi osvojiti milijune novih korisnika pa će tako njihov Asistant biti dostupan i na iPhoneu. Također, s Googleovim asistentom moći će se komunicirati i tekstualno, ne samo glasovno, imat će podršku za Google Lens, dodana je podrška za kućanske uređaje poput pećnica, mašina za veš, klime i drugih LG-a i GE-a (broj dostupnih uređaja s vremenom će se povećavati), putem njega mogu se reproducirati pjesme, aktivirati videozapisi na TV-u itd. U budućnosti (tijekom sljedećih mjeseci ili sljedeće godine) putem Assistenta korisnici će moći naručiti hranu iz određenih restorana – sve što će trebati napraviti jest reći što želite naručiti i iz kojeg restorana, a Googleova umjetna inteligencija obavit će sve ostalo, uključujući i plaćanje. Googleov pametni zvučnik Home putem kojeg se aktivira Assistant, također je dobio neke nove opcije poput "proaktivnih obavijesti" pa će tako korisnike obavještavati u slučaju prometnih gužvi, promjena u redovima letenja i slično.

Što se virtualne stvarnosti tiče, Google ima dobre vijesti za vlasnike Samsungovih top modela S8 i S8+ koji bi tijekom ljeta trebali dobiti podršku za njihovu VR platformu Daydream. Također, Google će samostalno, ali i u suradnji s HTC-om i Lenovom predstaviti posebne uređaje za virtualnu stvarnost, dakle uređaje u koje se neće stavljati telefon i koji se neće povezivati s računalima već će sav potreban hardver biti u samom uređaju. Trenutno nema nikakvih dodatnih informacija o ovim uređajima, osim da će raditi na Daydream VR platformi. 

Ovo je samo dio noviteta koji je Google jučer predstavio, no oni nam pokazuju na što će se ova kompanija orijentirati u budućnosti – nastavit će poboljšavati Android, veliki naglasak stavit će na umjetnu inteligenciju i Assistanta te na virtualnu stvarnost. Assistent, na telefonima, kao i u sklopu posebnog uređaja Home, jednom bi trebao biti glavni "hub" za naše svakodnevne aktivnosti koji će djelomično zamijeniti telefone i daljinske upravljače – kada se probudimo, Assistanta ćemo upitati kakvo je vrijeme i koliko je stupnjeva, pročitat će nam najvažnije vijesti, dati informacije o prometu, predložiti recepte za ručak, promijeniti TV kanale, a prije spavanja više nećemo navijati alarm nego ćemo samo reći Googleovom (i našem) asistentu kada se želimo probuditi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti