Umjetna inteligencija sama napravila svoju verziju popularne arkadne videoigre

Koristeći samo prepoznavaje slika odnosno videa te uz nekoliko dodatnih podataka, umjetna inteligencija napravila je svoju verziju popularne igre za koju stručnjaci iz Nvidije kažu da je igriva te ju planiraju objaviti na internetu.

Martina Čizmić | 23.05.2020. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Umjetna inteligencija iz dana u dan iznenađuje svojim mogućnsotima. I iako znanstvenici tvrde da je još daleko od mogućnosti koje se spominju u djelima znanstvene fantastike, svaka nova generacija umjetne inteligencije dolazi s novim, još boljim i naprednijim, mogućnostima.

Tvrtka Nvidia, koja je najpoznatija kao proizvođač grafičkih kartica, već neko vrijeme ozbiljno radi na razvoju čipova za umjetnu inteligenciju, ali i samoj umjetnoj inteligenciji.

Za svoj novi projekt, odlučili su naučiti umjetnu inteligenciju kako da izradi jednostavnu videoigru poput Pac-Mana. No, nisu ju učili gomilom različitih naredbi, već su pustili umjetnu inteligenciju da "gleda" kako netko igra Pac-Mana i uči.

I umjetna inteligencija je uspjela. Koristeći samo prepoznavaje slika odnosno videa te uz nekoliko dodatnih podataka, umjetna inteligencija napravila je svoju verziju popularne igre za koju stručnjaci iz Nvidije kažu da je igriva te ju planiraju objaviti na internetu.

Pac-Man koji je napravila umjetna inteligencija daleko je od savršenstva originalne igre, ali sadrži sve one glavne elemente koji čine igru zanimljivom - glavnog junaka, neprijateljski nastrojene duhove, točkice koje treba "pojesti" i ideju da junak preživi.

Umjetna inteligencija uči na sličan način na koji bi učio i čovjek koji bi proučavao Pac-Man na YouTubeu kako bi otkrio princip i pravila igre, pojasnio je Nvidijin potpredsjednik za simulacijsku tehnologiju, Rev Lebaredian.

U Nvidiji žele umjetnu inteligenciju istrenirati do te točke da njene sposobnosti mogu koristiti u izradi videoigara. Ideja je da umjetna inteligencija promatra različite videoigre, uči iz njih i potom sama spoji različite elemente u funkcionalnu videoigru.

U konačnici umjetna bi inteligencija mogla promatrati svijet oko sebe i to što "vidi" prenositi u svijet videoigara.

No, trenutno su znanstvenici još daleko od toga. Za sad su zadovoljni postignutim, pogotovo jer se njihov uspjeh poklopio s 40. godišnjicom izlaska prve verzije Pac-Mana.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti