Umrla bivša šefica YouTubea: Bila je srž povijesti Googlea

U svojoj karijeri u Googleu, nadgledala je upravljanje AdSenseom, Google Book Searchom i Google Videom.

Martina Čizmić | 10.08.2024. / 11:09

Susan Wojcicki (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Susan Wojcicki, jedna od prvih zaposlenica u Googleu i šefica YouTubea tijekom perioda ogromnog rasta, umrla je u 57. godini, objavila je njena obitelj.

Šefica YouTubea je žena koja je iznajmila svoju garažu Googleovcima 1998. Šefica YouTubea je žena koja je iznajmila svoju garažu Googleovcima 1998.

Nevjerojatno sam tužan zbog gubitka moje drage prijateljice @SusanWojcicki nakon dvije godine života s rakom. Ona je srž povijesti Googlea kao i bilo tko drugi i teško je zamisliti svijet bez nje. Ona je bila nevjerojatna osoba, vođa i prijatelj koja je imala golem utjecaj na svijet, a ja sam jedan od bezbrojnih zaposlenika Googlea koji je bolje poznaje. Jako će nam nedostajati. Naše misli s njezinom obitelji. RIP Susan, napisao je na platformi X glavni izvršni direktor Googlea i Alphabeta, Sundar Pichai.

 

 

Wojcicki je pridružila Googleu 1999. godine na funkciji marketinške direktorice tražilice. Upravo je njena garaža poslužila kao prvi ured Googlea u Menlo Parku u Kaliforniji. Odmah je prepoznala potencijal slika i videa, pa je tako vodila početni razvoj Googleovog pretraživanja slika, a 2005. predvodila je lansiranje Google Videa.

No, možda je njen najupečatljiviji potez bilo nadgledanje 1,65 milijardi dolara vrijedne kupnje YouTubea 2006. godine. Nakon što je YouTube posao dio Googlea, Wojcicki se vratila svojim drugim projektima do veljače 2014. kad je imenovana izvršnim direktoricom te video platforme.

Slika nije dostupna 'Ostalo je povijest': Zbog ovog videa Google je kupio YouTube!

Tijekom sljedećih devet godina, pokušala je izgraditi YouTube kao platformu koja se gleda i na televizorima, ali i pronaći ravnotežu između prvilačenja sve većeg broja oglašivača, balansiranja prikaza broja oglasa korisnicima i rješavanja problema korisnika koji su učitavali nepoželjan sadržaj.

U svojoj karijeri u Googleu, nadgledala je upravljanje AdSenseom, Google Book Searchom i Google Videom.

Povukla se s pozicije izvršne direktorice YouTubea u veljači 2023., ali je zadržala savjetodavnu ulogu u tvrtki.

U privatnom životu Susan Wojcicki bila je majka petero djece, što ju je potaknulo da tijekom svoje karijere u Googleu zagovara velikodušne obiteljske beneficije. Posljednje dvije godine borila se s rakom pluća, zbog čega je i odlučila napustiti aktivnu ulogu u Googleu.

Dijete s mobitelom (Foto: Getty Images) Kada djeca trebaju dobiti mobitel? Pročitajte savjete šefice YouTubea

O njenoj smrti, 9. kolovoza, svijet je obavijestio njen suprug Dennis Troper, koji je također zaposlen u Googleu.

S dubokom tugom dijelim vijest o smrti Susan Wojcicki. Moja voljena supruga s kojom sam bila 26 godina i majka naše petero djece danas nas je napustila nakon 2 godine života s rakom pluća nemalih stanica. Susan nije bila samo moja najbolja prijateljica i partnerica u životu, već briljantan um, majka puna ljubavi i draga prijateljica mnogima. Njezin utjecaj na našu obitelj i svijet bio je nemjerljiv. Slomljenog smo srca, ali smo zahvalni na vremenu koje smo proveli s njom. Molimo vas da zadržite našu obitelj u svojim mislima dok prolazimo kroz ovo teško vrijeme, napisao je u objavi Troper.

Susan Wojcicki (Foto: AFP) Šefica popularnog videoservisa upozorava: Nitko ne bi profitirao razdvajanjem Googlea i YouTubea

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti