Umro je izumitelj naredbi "cut", "copy" i "paste", bez kojih bi korištenje računala bilo mnogo teže

Malo je poznato da se Tesler bavio i istraživanjem umjetne inteligencije davno prije no što je to postalo "moderno", a radio je i na brojnim Appleovim proizvodima koji i danas imaju svoje korisnike.

Martina Čizmić | 20.02.2020. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od začetnika modernog računarstva Larry Tesler preminuo je u 74. godini. Za većinu ljudi ime Larry Tesler ne znači ništa. No kad kažemo da je upravo on zaslužan za naredbe "izreži", "kopiraj" i "zalijepi" na računalima, jasno je koliki je njegov utjecaj na svakodnevni život i rad.

Tesler, rođeni Njujorčanin, studirao je na Sveučilištu Stanford, a svoju je karijeru započeo u Silicijskoj dolini, davno prije no što je ona postala poznata po tehnološkim tvrtkama.

Specijalizirao se za korisnička sučelja i njegova je želja uvijek bila učiniti korištenje računala što prirodnijim i jednostavnijim za ljude. Upravo je zbog te njegove želje nastala i inovacija koju smo svi koristili - naredbe "izreži/cut", "kopiraj/copy" i "zalijepi/paste".

Vaš radni dan jednostavniji je zahvaljujući Larrijevoj elegantnoj i jednostavnoj, a revolucionarnoj ideji, zapisali su u Xeroxu.

Navodno je na ideju došao promatrajući klasičnu metodu uređivanja teksta, tijekom koje bi urednik fizički izrezivao, prebacivao i lijepio dijelove teksta na papiru.

Njegova inovacija prvi se put pojavila u Appleovu softveru na računalima Lisa "davne" 1983. godine. I, kako bi se reklo, sve je ostalo povijest.

Godinama je radio u Xeroxovu istraživačkom centru u Palo Altu, gdje je razvijao korisničko sučelje koje koristi računalni miš (onakvo kakvo danas koristimo), a potom i u Appleu, Amazonu i Yahoou.

Malo je poznato kako se Tesler bavio i istraživanjem umjetne inteligencije davno prije no što je to postalo "moderno", a radio je i na brojnim Appleovim proizvodima koji i danas imaju svoje korisnike. 

Iako je posljednjih godina Tesler više radio kao konzultant, a manje kao znanstvenik, njegov je utjecaj na jednostavnost korištenja računala bio i ostao ogroman. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti