Upozorenje iz HNB-a: Nemamo nagradnu igru, to je računalna prijevara

HNB poziva građane poziva na oprez, odnosno suzdržavanje od ponuda za sudjelovanje u toj nagradnoj igri.

Martina Čizmić | 22.11.2018. / 09:46

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hrvatska narodna banka (HNB) upozorila je da je navodna nagradna igra ponuđena u ime HNB-a objavljena na lažnoj Facebook stranici HNB-a te da HNB nema organiziranu nagradnu igru niti na bilo koji način kontaktira s građanima da bi im ju ponudio.

Potaknuti upitima građana o navodnoj nagradnoj igri Hrvatske narodne banke, upozoravamo javnost da je navodna nagradna igra objavljena na lažnoj Facebook stranici HNB-a, kao i da Hrvatska narodna banka nema organiziranu nagradnu igru niti na bilo koji način, pa ni putem SMS poruka, kontaktira s građanima da bi im ponudila tu nagradnu igru, koja uključuje i dostavu niza osobnih podataka, kaže se u HNB-ovu priopćenju.

HNB građane poziva na oprez, odnosno suzdržavanje od ponuda za sudjelovanje u toj nagradnoj igri.

Policija ponovno upozorava na lažne nagradne igre: Ne šaljite fotografije osobnih iskaznica preko Facebooka!

U HNB-u kažu da raspoložive informacije upućuju na postojanje osnovane sumnje da se radi o računalnoj prijevari, odnosno da zasad nepoznati počinitelj rabi tzv. phishing tehniku s ciljem pribavljanja osobnih podataka korisnika Facebooka, kako bi tako sebi ili drugome pribavio znatnu imovinsku korist, odnosno prouzročio štetu korisnicima Facebooka, kao i samom HNB-u, zbog čega HNB poduzima odgovarajuće korake.

Ujedno napominju da je i Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo upozorenje na lažne nagradne igre ponuđene preko stranica na Facebooku.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti