Uređaj koji prenosi vaš svijet u 3D oblik

Zamislite da možete senzorom skenirati vlastitu sobu putem iPada te ju istovremeno pretvoriti u digitalni oblik i sve detaljne informacije iskoristiti za 3D printanje. Za mnoge, ovo je velika prepreka je nema svaki mobitel ili tablet 3D obradu slike.

Zimo Zimo Ivan Novak | 12.05.2014. / 13:58

Uređaj koji prenosi vaš svijet u 3D oblik

Zamislite da možete senzorom skenirati vlastitu sobu putem iPada te ju istovremeno pretvoriti u digitalni oblik i sve detaljne informacije iskoristiti za 3D printanje. Za mnoge, ovo je velika prepreka jer nema svaki mobitel ili tablet 3D obradu slike.

Structure Sensor je dodatak za vaš iPad, metalnog je kućišta i njime upravlja aplikacija koja skenira i sakuplja 3D informacije o objektima u okolini. Senzor se može koristiti za više namjena – od skeniranja objekata do virtualno realnih igara.

Senzor može velikom brzinom skenirati objekte ili prostor te dati rezultate kao udaljenost ili geometrijske podatke kao i točne 3D snimke. Stručnjaci iz tvrtke Occipital, San Francisco, navode da ovaj uređaj razumijeva podatke koji se prikupljaju iz okoline, daje korisnicima točne informacije o dimenzijama te puno veću korist kameri u iPad-u.

"Naš senzor je zapravo aksijalno usklađen s ugrađenom kamerom. U principu se spajaju podaci iz ta dva senzora. U kombinaciji s postojećim optičkim senzorom pridodaje se žiroskop i akcelerometar. U iPad se vrši se programski dio ovog sklopa, što je u kombinaciji nedostajalo za realan i aktivnan 3D osjećaj ." Jeff Powers, osnivač Occipital-a.

iPad već nudi aplikacije za 3D snimanje kao Autodesk's 123D Catch, ali uz nekoliko limitacija naspram ovom dodatku. Iz njih nije moguće dobiti geometrijske podatke od nečega što nema teksturu, kao npr. stol. U suprotnom, Structure Sensor emitira svjetlost prema objektu, doslovno projicira teksturu na objekte te vrši pravilne geometrijske strukture. Moguće je putem standardnog USB kabla spojiti Structure Sensor na ostale uređaje, ali gubi se tekstura prilikom snimanja zbog neusklađenih kamera čime je iPad u prednosti.

Tvrtka Occipitial poznata je po prodaji svoje aplikacije RedLaser eBay-u prije 4 godine. Kao startup razvili su iOS aplikaciju koja skenira bar kodove, a kao rezultat daje najbolju cijenu prema listi ponude i detaljnije informacije. Poznata je i aplikacija u AppStoru 360 Panorama, a Structure Sensor je njihov iskorak prema hardveru. Projekt je u potpunosti financiram putem Kickstarter kampanje, a na tržište dolazi sredinom ove godine.

Uređaj je moguće naručiti putem njihove službene stranice za $379 cijeli kit (USB Hacker kabel, iPad vezica i Lightning kabel ) ili zasebni kabel s uređajem za $349.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti