Ursula von der Leyen o mogućnosti zabrane TikToka u EU-u: "To nije isključeno"

Budućnost TikToka ne visi o niti samo u SAD-u, mogućnost zabrane "nije isključena" ni u Europskoj uniji, prema riječima Ursule von der Leyen.

Branimir Vorša | 30.04.2024. / 10:15

TikTok (Foto: Afp)

U nedavnoj raspravi u Maastrichtu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sugerirala je da bi zabrana TikToka u Europskoj uniji mogla biti mogućnost.

TikTok ByteDance ne želi prodati TikTok, radije će ugasiti aplikaciju u SAD-u

To nije isključeno, izjavila je von der Leyen odgovarajući na moderatorovo spominjanje moguće zabrane s kojom se TikTok suočava u Sjedinjenim Državama, ako ga njegov vlasnik ByteDance ne proda. Naglasila je proaktivan stav Komisije u vezi s tim. Znamo točno opasnost od TikToka, dodala je i istaknula prethodnu odluku te institucije da zabrani tu aplikaciju na svojim službenim mobitelima.

Izjava Von der Leyen dolazi usred problema za TikTok u Europi, uključujući obustavu značajke koja je nagrađivala korisnike za interakciju s aplikacijom TikTok Lite u Francuskoj i Španjolskoj. Europska komisija pokrenula je istragu u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) o toj značajki.

Osim toga, TikTok se suočava s još jednom DSA istragom za navodne propuste u zaštiti maloljetnika, pri čemu Komisija ima ovlasti privremeno obustaviti usluge, kao posljednje sredstvo.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, vodeća kandidatkinja liberalne stranke ALDE, nije dijelila predanost Von der Leyen o mogućoj zabrani TikTok-a u EU, tijekom navedene debate. Moramo vidjeti što će se tamo dogoditi, poručila je.

Joe Biden Bidenova administracija želi zabraniti TikTok, ali ga i dalje koristi u predizbornoj kampanji

Sama Von der Leyen navodno se suzdržava od korištenja TikToka tijekom kampanje za reizbor na mjesto šefice Europske komisije.

Unatoč zahtjevima za komentar iz medija, TikTok zasad nije odgovorio na te upite.

Izvor: Politico

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti