“Uspjeli smo”: NASA je napokon ostvarila svoj 15-godišnji cilj

Američka svemirska agencija NASA u subotu je uspješno lansirala znanstveni balon visokog pritiska (SPB) u Novom Zelandu, ostvarivši time 15-godišnji cilj.

Hina | 13.05.2023. / 08:31

NASA (Foto: Afp)

Balon veličine nogometnog stadiona lansiran je u zračnoj luci Wanaka na Južnom otoku, a namjera je da 100 ili više dana ostane u gornjim slojevima atmosfere, stoji u NASA-inom priopćenju.

Prvi balon je lansiran 16. travnja i već je tri puta obišao Zemljinu južnu hemisferu na visini od otprilike 33.000 metara.

Voditeljica programa Debbie Fairbrother je rekla da je cilj posljednjih 15 godina bio istovremeno u zraku imati dva balona visokog pritiska, koji zadržavaju isti volumen bez obzira na vanjske uvjete.

M82 X-2 Znanstvenici zbunjeni objektom u svemiru koji je toliko svijetao da bi se trebao raspasti, no nude i bizarno objašnjenje za to

Curiosity NASA nadogradila softver na roveru udaljenom milijunima kilometara od Zemlje

Veoma sam uzbuđena danas, uspjeli smo! Ne mogu biti više ponosna na naš balon i znanstvene timove zbog njihovog postignuća. Ovim dvama letovima, na putu smo da podupiremo više znanosti i napredniju znanost u narednim godinama, rekla je.

NASA je rekla da se na drugom balonu nalazi Svemirski opservatorij za krajnji svemir 2 (EUSO-2).

Riječ je o znanstvenoj misiji Sveučilišta u Chicagu koja će promatrati kozmičke zrake izvan naše galaksije koje ulaze u Zemljinu atmosferu.

Porijeklo tih čestica nije dobro poznato te će podaci koje EUSO-2 prikupi pomoći riješiti znanstveni misterij, rekla je NASA. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti