Uzbuđenje u znanstvenim krugovima: Mars skriva jezera koja su veća od Hrvatske i Slovenije zajedno?

Prema podacima koje su znanstvenici prikupili, marsovska jezera prostiru se na 75 tisuća četvornih kilometara. Ugrubo, to je površina cijele Hrvatske i Slovenije zajedno.

Martina Čizmić | 29.09.2020. / 09:49

Led u krateru Koroljev (Foto: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO) (Foto: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

Crveni planet sve je zanimljiviji znanstvenicima. Uz to što ima velike i snažne oluje, vjetrove pa i "marsotrese", znanstvenici su posebno oduševljeni pronalaskom velikih zaliha slane vode ispod leda na Marsovu južnom polu.

Radari Europske svemirske agencije ne samo da su potvrdili postojanje jednog jezera (o čemu se pisalo prije dvije godine) već su otkrili i još tri nova.

Identificirali smo isto vodeno područje, ali pronašli smo još tri druga oko tog glavnog, istaknula je planetarna znanstvenica Elena Pettinelli sa Sveučilišta u Rimu.

Kako bi otkrili što se skriva ispod površine Marsa, znanstvenici su koristili radar MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) koji šalje radio valove u dubinu i skuplja povratne informacije o tome što se točno nalazi ispod površine. Na sličan se način istražuju jezera ispod ledenjaka na Zemlji.

No jezera na Marsu nešto su veća od onih na našem planetu. Prema podacima koje su znanstvenici prikupili, marsovska jezera prostiru se na 75 tisuća četvornih kilometara. Ugrubo, to je površina cijele Hrvatske i Slovenije zajedno.

I dok jedni znanstvenici ističu kako postojanje vode na Marsu može signalizirati i postojanje života, drugi ističu kako bi slana voda tih jezera zapravo ubila bilo kakav život. Naime, znanstvenici su uvjereni da je voda u jezerima izuzetno slana kako bi ostala tekuća zbog nedostatka atmosfere. Neki čak misle da voda nije tekuća u obliku kakav mi poznajemo na Zemlji, već da se vjerojatnije radi o gušćoj smjesi koja se još uvijek definira kao tekuća, a više podsjeća na gustu ili želatinoznu juhu.

Međutim, neki su znanstvenici skeptični i misle kako nema dovoljno dokaza da se zaista radi o jezerima.

Ne mislim da se radi o jezerima. Nema dovoljno kretanja topline za tekućinu, čak i ispod ledene kape, smatra planetarni znanstvenik Jack Holt sa Sveučilišta Arizona.

U svakom slučaju, znanstvenici su uzbuđenih otkrićem. Sljedeći je korak dokazati da su podaci koje su prikupili zaista dokaz da na Marsu postoji voda, a onda i doći do uzorka te vode. A to bi mogao biti najveći izazov.

Izvor: Nature

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti