Varaždinski studenti prvi će moći digitalno potpisivati ugovore i koristiti digitalne iksice

Digitalizacija studentske iskaznice je jedan od elemenata kojim Ministarstvo znanosti i obrazovanja doprinosi razvoju i digitalizaciji sustava visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Martina Čizmić | 20.03.2024. / 09:00

Digitalna iksica (Foto: AKD)

Studentski centar u Varaždinu prvi će u Hrvatskoj, studentima s aktiviranom elektroničkom osobnom iskaznicom (e-Osobnom) i Certilia mobilelD aplikacijom, ponuditi mogućnost identifikacije digitalnom iksicom u studentskom restoranu i digitalno potpisivanje e-Ugovora Student servisa.

Aktiviranjem e-Osobne iskaznice i Certilia mobileID aplikacije studenti dobivaju mogućnost digitalnog potpisivanja dokumenata bez potrebe za dodatnim čitačima ili karticama, uz najvišu razinu sigurnosti. Postupak aktivacije može se izvršiti samostalno ili uz asistenciju djelatnika PU varaždinske. Za postupak aktivacije potrebno je ponijeti važeću osobnu iskaznicu s čipom, mobitel za aktivaciju mobilne aplikacije Certilia te PIN omotnicu (registracijske podatke koje je izdala policijska uprava).

Podsjetimo, aplikacija Certilia nudi širok spektar proizvoda i usluga koji omogućavaju građanima i poduzećima da u potpunosti digitaliziraju svoje poslovanje i identifikaciju u skladu s europskim standardima. Sustav omogućava digitalnu identifikaciju i elektroničko potpisivanje dokumenata s pravnom snagom jednakom tradicionalnom potpisu ili pečatu, primjenjivo u cijeloj Europskoj uniji.

Digitalna studentska iskaznica, pohranjena u Certiliji, studentima omogućava niz prednosti koje uključuju praktičnost, brz pristup informacijama i identifikaciju na mjestima kao što su studentski restorani, kampusi, sportski objekti i slično. Student koji posjeduje digitalnu studentsku iskaznicu u svakom trenutku može pristupiti informacijama važnim za tijek studiranja, provjeriti svoj status s visokim učilištem, provjeriti status ostvarenih studentskih prava i u stvarnom vremenu pratiti potrošnju ostvarene subvencije.

Pri svakoj upotrebi digitalne studentske iskaznice, aplikacija generira novi QR kod, čiji sadržaj, mjesto troška u potpunosti prosljeđuje u ISAK sustav Sveučilišnog računskog centra (SRCE), koji obavlja validaciju. QR kod je vremenski ograničen, njegovo umnožavanje je onemogućeno, a sadrži i dodatne kontrolne kodove koji onemogućavaju manipulaciju i zloupotrebu čime je uspostavljena visoka razina digitalne sigurnosti. Ako student posjeduje Certiliju, digitalna studentska iskaznica će biti automatski dodijeljena.

U razdoblju od 18. do 22. ožujka 2024., svakog dana od 9 do 13 sati, u prostorijama Student servisa na adresi Ulica kralja Petra Krešimira IV. 42 u Varaždinu, studenti imaju priliku aktivirati svoju e-Osobnu na mobilnom kiosku Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD).
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti