Velik uspjeh mladih splitskih elektroničara: Dizajniraju čipove nove generacije za najveći svjetski istraživački centar

Nakon uspješnih prvih rezultata dizajna, dobili su poziv da sudjeluju u dizajnu još novije generacije čipova.

Hina | 08.02.2021. / 12:22

CERN (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tim mladih elektroničara sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjeluje u dizajnu čipova za najveći svjetski istraživački centar CERN u Ženevi, pri čemu koriste najmodernije svjetske alate i metode, na samom ''frontu'' tehnologije, izvijestili su s tog splitskog fakulteta.

S FESB-a ističu da su se u proces izrade odnosno dizajna čipova za CERN uključili u suradnji sa svjetskim znanstvenim centrom Fermilab kraj Chicaga.

Dizajnirali smo dijelove čipa za novu generaciju detektora u CERN-u, u suradnji s Fermilabom, iz kojeg su nas s obzirom na uspješne prve rezultate dizajna pozvali i na sudjelovanje u dizajnu još novije generacije čipova, što predstavlja izvrstan uspjeh za ovu našu mladu ekipu, naglašava docent Josip Vasilj, prodekan za znanost na FESB-u.

Iznosi i da tim koji radi na tim čipovima čine docenti Duje Čoko i Ante Kristić, profesor Josip Musić, ''svježa'' doktorica znanosti Marina Prvan, a uz vodstvo profesora Julija Ožegovića i Ivice Puljka.

Zaključuje s time da je taj uspjeh tima elektroničara s FESB-a još jedan u nizu uspjeha Sveučilišta u Splitu, koji i time, kako kaže, opravdava trenutačni status najuspješnijeg sveučilišta u Hrvatskoj i jednog od najuspješnijih u ovom dijelu Europe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti