Potrošili su čak 569 milijuna funti na skoro 21 tisuću respiratora, ali većina ih je ostala neiskorištena

U trenutku nabavke vladala je panika i velika globalna potražnja za respiratorima te Britanci nisu pitali za cijenu. Srećom, pokazalo se da za takvim količinama respiratora nema potrebe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2020. / 07:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na pandemiju novog koronavirusa nitko nije bio pripremljen te u mnogim zemljama nije bilo dovoljno medicinske opreme, kao ni maski (za koje su nam, podsjetimo, tada govorili da nisu ni potrebne), a posebno su bili traženi respiratori. Dio kompanija koje inače ne proizvode respiratore čak je proizvodnju preusmjerio upravo u razvoj i proizvodnju, kako se onda gledalo na njih, spasonosnih uređaja.

Slika nije dostupna Znanstvenici testiraju nove respiratore za oboljele od COVID-19 na neobičnim pacijentima

Tada je korona još bila velika nepoznanica i nitko nije znao što nas čeka – koliko će taj prvi udar zaraze trajati, kako će se kretati broj zaraženih i hospitaliziranih i koliko će respiratora trebati. Slušali smo različite prognoze (puno njih na kraju se pokazao pogrešnim) i neke su zaista bila prilično pesimistične, a države su se pokušale pripremiti za takve najgore scenarije – pripremale su se posebne prostorije za prihvat velikog broja zaraženih (sjetimo se Arene u Zagrebu) te su države naručivale velike količine respiratora.

Jedna od njih je i Velika Britanija koja je tijekom pandemije potrošila čak 569 milijuna funti za skoro 21 tisuću respiratora. Srećom, na kraju se pokazalo da nema potrebe za takvim količinom respiratora te je upotrebljeno samo njih nekoliko – većina respiratora i dalje je pohranjena u skladištu Ministarstva obrane, dok je nešto više od dvije tisuće respiratora raspodijeljeno po bolnicama. Zbog takve masovne nabavke respiratora po cijenama puno višim od tržišnih u Velikoj Britaniji provedena je istraga čiji je zaključak objavljen prošli tjedan.

Istraga je pokazala kako su okolnosti bile takve da je prioritet države bila brzina s kojom će nabaviti respiratore, a troškovi su stavljeni u drugi plan. Kako je tada globalna potražnja bila iznimno velika, respiratori su morali biti plaćeni unaprijed, bez garancije da će plaćeni uređaji biti kvalitetni. Tako je u jednom slučaju potrošeno 2,2 milijuna funti za 750 respiratora za koje su doktori na jedinici intenzivne njege rekli da nisu dovoljno kvalitetni i da ih ne mogu koristiti pa je taj novac bačen u vjetar.

3D printer za dijelove respiratora - 1 Liječnik dan i noć izrađuje dijelove za respiratore: "Lakše dišem jer su liječnici sigurniji. To je osjećaj koji se ne može opisati"

Ono što je najvažnije jest da niti jedan pacijent koji je trebao respirator za liječenje nije ostao bez njega, kao što je i važno da nije bilo potrebe za tako velikim brojem respiratora. Nadamo se da će tako ostati u budućnosti, usprkos ponovnom širenju koronavirusa kako u Velikoj Britaniji, tako i u brojnim drugim državama diljem svijeta.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti