Velika Britanija želi zabraniti nošenje Google Glassa u automobilima

Odjel za promet Velike Britanije trenutno raspravlja o zabrani nošenja Google Glassa vozačima automobila, ekskluzivno doznaje stuff.tv.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 01.08.2013. / 08:48

Velika Britanija želi zabraniti nošenje Google Glassa u automobilima

 

GOOGLE GLASS

Odjel za promet Velike Britanije trenutno raspravlja o zabrani nošenja Google Glassa vozačima automobila, ekskluzivno doznaje stuff.tv.

Naime, britanska vlada zabrinuta je za Google Glass jer bi ovaj gadget moglao skrenuti pažnju vozača u vožnji.

"Svjesni smo opasnosti od širenja Google Glassa te smo u pregovorima s policijom kako bi se osiguralo da pojedini korisnici ne koriste ovu tehnologiju za vrijeme vožnje. Važno je da vozači budu u potpunosti usredotočeni na cestu kad su za volanom"

Kao što znamo, zabranjeno je koristiti se mobilnim uređajima prilikom vožnje, no ne i navigacijom. Sad se postavlja pitanje koliko je ovo uopće pametan potez. Poznati bloger Robert Scoble ne slaže se s ovim zabranama.

"Ovo je zaista glupo. Zašto? Korištenje Google Glass je PUNO sigurnije nego gledati u navigaciju. Hoće li i navigaciju zabraniti? Možda bi trebali zabraniti i gledanje u brzinomjer."

Ukoliko britanska vlada odluči zabraniti nošenje Googleovih naočala za vrijeme vožnje, to bi moglo uvelike utjecati na developere kojima se automatski sužuje spektar mogućnosti razvoja. S druge strane, Tesla već ima aplikaciju za upravljanje električnim automobilom, što opet može pobuditi znatiželju brojnih drugih developera da naprave nove stvari s obzirom da se u automobile sve više ugrađuje visoka tehnologija, primjerice upravljanje govorom. Može li to biti opasno? Sigurno manje nego da gledate i tipkate po radiju.

Prema zasad dostupnim informacijama, vozači bi mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 60 funti i tri kaznena boda.

Google je svjestan činjenica da bi njihove naočale mogle biti zabranjene u lokalima, restoranima ili automobilima. Na ove stvari odgovaraju:

"Vrlo pažljivo razmišljamo kako napraviti Glass jer nove tehnologije uvijek stvore nove probleme. Naš Glass Explorer program smo lansirali za sad samo u SAD-u, gdje naš proizvod koriste ljudi iz svih spektra života i koji će nam pomoći da oblikujemo budućnost ove tehnologije."

Jake Steinrman napisao je iscrpan post o Google Glass za vrijeme vožnje, koji možete pročitati na ovom linku. Ono što bih izdvojio jest da "Google Glass nije proširena stvarnost.", a s druge strane što se tiče zabrane, Jake kaže "Nešto mi kaže da zakonodavci nisu isprobali Glass niti osobno niti u vožnji, no mislim da su ih isprobali, barem na nekoliko minuta, imali bi sigurno drugačije mišljenje."

Što vi mislite o ovim potezima britanske vlade?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti