Velika studija koja je koristila i uzorke iz Hrvatske otkriva da koronavirus nije značajno mutirao i da će biti dovoljno samo jedno, ali učinkovito cjepivo

Genetska analiza sekvenci SARS-CoV-2 virusa otkrila je da je on minimalno mutirao od prosinca 2019. godine, a ti rezultati sugeriraju da bi za njegovo zaustavljanje ipak bilo potrebno samo jedno cjepivo.

Branimir Vorša | 02.09.2020. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U velikoj studiji provedenoj na uzorcima više od 27.000 osoba koje su bile zaražene novim koronavirusom diljem svijeta, znanstvenici su proveli genetsku analizu sekvenci tog virusa te otkrili da je on minimalno mutirao od izbijanja pandemije 2019. godine u Wuhanu u Kini.

Zanimljiv podatak jest i taj da su u svojem istraživanju koristili i uzorke iz Hrvatske, točnije Istre, koji su uzeti u ožujku 2020. godine.

Na temelju te analize zaključeno je da bi u borbi protiv pandemije dovoljno bilo i jedno cjepivo, odnosno jedna vrsta cjepiva.

Istraživanje su proveli znanstvenici s američkog istraživačkog instituta Walter Reed Army (WRAIR), a vodili su je Morgane Rolland i dr. Kayvon Modjarrad.

Kako bi karakterizirali diverzifikaciju SARS-CoV-2 virusa od izbijanja pandemije, znanstvenici su usporedili čak 18.514 neovisnih genomskih sekvenci virusa, prikupljenih iz čak 84 zemlje svijeta. Sve te uzorke su proučili i u njima tražili varijacije indikativne za mutaciju.

Njihova analiza otkrila je niske procjene genetske diferencijacije kod novog koronavrisua, od vremena izbijanja pandemije dosad. Drugim riječima, SARS-CoV-2 virus je mutirao više kao rezultat nasumičnog procesa, prije nego kao rezultat prilagodbe ljudskim domaćinima.

Kao i u drugim istraživanjima, primijetili smo da je mutacija D614G u šiljastim proteinima (S protein) naglo porasla od početka pandemije, no nismo tu mutaciju mogli povezati sa specifičnim adaptivnim silama virusa. Kad se virusi razmnožavaju i šire među populacijom, očekujemo vidjeti neke mutacije, a neke se mogu popraviti vrlo brzo kao rezultat nasumične slučajnosti tijekom epidemije, kaže Rolland.

Ipak, Rolland naglašava kako je povezivanje genotipa i fenotipa komplicirano te da je potrebno više istraživanja da bi se u potpunosti razumjelo funkcionalne posljedice mutacije D614G u novom koronavirusu.

Rolland i Modjarrad ipak kažu da bi obzirom na njihovo istraživanje, cjepivo koje zadovolji sve znanstvene i sigurnosne kriterije, vjerojatno bilo jednako učinkovito protiv svih trenutnih sojeva SARS-CoV-2 virusa.

WRAIR razvija i vlastito cjepivo protiv COVID-19, a njihovo najizglednije cjepivo bazirano je na nanočestici S feritin i očekuje se da će klinička testiranja tog cjepiva na ljudima krenuti 2021. godine. WRAIR je isto tako usporedno s cjepivom razvio i katalizator koji bi dodatno ojačao rekaciju imunološkog sustava kod čovjeka.

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Izvor: Drug Target Review

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti