Većina američkih korisnika Facebooka ostala vjerna društvenoj mreži

64 posto ispitanika odgovorilo je da Facebook koriste barem jednom dnevno, što je neznatan pad u odnosu na 68 posto iz slične ankete provedene u ožujku.

Martina Čizmić | 06.05.2018. / 16:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina američkih korisnika Facebooka ostala je odana toj društvenoj mreži usprkos otkriću da je tvrtka za političko savjetovanje prikupila informacije o više desetaka milijuna računa korisnika bez njihove suglasnosti, pokazuje anketa Reuters/Ipsosa objavljena u nedjelju.

Facebook se našao na udaru regulatornih tijela, zagovornika zaštite privatnosti i dioničara nakon skandala s britanskom tvrtkom Cambridge Analytica koja je preko aplikacije za kviz povezane s Facebookom na neprimjeren način prikupila gomile osobnih podataka.

Anketa je pokazala da Facebook zbog skandala nije pretrpio štetu, osim glavobolje zbog odnosa s javnošću. Polovica američkih korisnika Facebooka kazala je da tu društvenu mrežu koriste u istoj mjeri kao i prije, dok je četvrtima rekla da sada još više koristi Facebook.

Među odraslima, 64 posto ispitanika odgovorilo je da Facebook koriste barem jednom dnevno, što je neznatni pad u odnosu na 68 posto iz slične ankete provedene u ožujku.

Analitičar Michael Pachter iz tvrtke Wedbush Securities smatra da Facebook ima sreću što je britanska tvrtka podatke koristila samo za političko oglašavanje, a ne u zle svrhe.

Tek čekam da pročitam članak koji tvrdi da je barem jedna osoba pretrpjela štetu. Na intuitivnoj razini, nitko nije zgrožen, dodao je.

Anketa je provedena između 26. i 30. travnja.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je početkom svibnja da Facebook priprema uvođenje nove funkcije za kontrolu privatnosti koja će omogućiti korisnicima da izbrišu povijest pretraživanja internetskih stranica.

Ta opcija omogućit će vam da vidite internetske stranice i aplikacije koje nam šalju informacije kada ih koristite, izbrišete te informacije sa svojeg profila i isključite našu sposobnost da ih pohranjujemo, objavio je Facebook na blogu.

Zuckerberg je novi alat usporedio s opcijom brisanja cookiesa na pregledniku. Facebook navodi da će mu za tu novinu trebati nekoliko mjeseci

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti