Velike američke tehnološke kompanije pripremaju se na odlazak iz Kine?

Microsoft, Google, Amazon, Sony pa čak i Nintendo planiraju preseliti proizvodnju barem dijela svojih proizvoda izvan granica Kine i to u Indiju, Tajvan, Vijetnam pa čak i na Filipine.

Martina Čizmić | 05.07.2019. / 16:55

Računalo, ilustracija (Foto: King ICT)

Trgovinski rat između SAD-a i Kine koji traje posljednjih tjedana mogao bi imati puno veće posljedice no što se to mislilo na samom početku.

Iako su obje strane pokazale namjeru da se dogovore i barem ublaže, ako ne okončaju trgovinski rat, do konkretnih dogovora još nije došlo.

Donald Trump Apel američkih kompanija: Zbog Trumpove odluke izgubit ćemo milijarde dolara

No, sve su glasnija govorkanja da bi zbog napetosti na relaciji Washington-Peking, velike američke kompanije mogle zatvoriti svoje pogone u Kini i otići u neke druge zemlje.

Tako navodno veliki proizvođači računala poput HP-a i Della planiraju čak trećinu svoje proizvodnje prijenosnih računala prebaciti van Kine. I druge velike kompanije gledaju gdje bi mogle preseliti svoju proizvodnju.

Google (Foto: AFP) Google upozorio Trumpa: Zabrana Huaweija mogla bi biti rizična za nacionalnu sigurnost

Microsoft, Google, Amazon, Sony pa čak i Nintendo planiraju preseliti proizvodnju barem dijela svojih proizvoda izvan granica Kine. Nikkei je, pozivajući se na svoje izvore, naveo i kako se drugi proizvođači računala okreću od Kine i traže alternativne destinacije za proizvodnju svojih proizvoda.

Osim trgovinskog rata, na odluku o odlasku iz Kine mogla bi utjecati i činjenica da su posljednjih godina troškovi proizvodnje u Kini osjetno porasli. Američke tvtke suočavaju se i s pritiskom domaćih partnera i kupaca koji sve češće traže proizvode koji nisu proizvedeni u Kini. Tako Apple planira prebaciti čak 30 posto svoje proizvodnje iz Kine u neku drugu zemlju. Spominje se i povratak proizvodnje u SAD, no to je Appleu trenutačno preskup potez.

Slika nije dostupna Loše vijesti za Apple: Prijete im tužbe, a iPhone bi mogao poskupjeti

Kao privlačne destinacije pokazale su se Tajvan, Vijetnam i Filipini zbog svoje jeftine radne snage. No pitanje je imaju li te zemlje dovoljno radnika da ispune zahtjeve velikih tvrtki.

Čak i ako se situacija između SAD-a i Kine smiri i ukine blokada i carine, pitanje je kako će se odluka o odlasku odraziti na kinesko gospodarstvo koje je godinama profitiralo od velikih tehnoloških kompanija iz SAD-a.

Huawei Hoće li zbog zabrane poslovanja s Huaweijem bez posla ostati deseci tisuća Amerikanaca?

Za sad se još ni jedna tvrtka nije odlučila javno reći da se u potpunosti povlači iz Kine, ali ako se blokada nastavi, to bi se moglo dogoditi veoma brzo.

 

Izvor: Nikkei

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti