Velike kritike iz Nvidije: Kriptovalute ne donose ništa korisno za društvo

Umjesto kriptovaluta, iz Nvidije žele da se njihov hardver koristi za korisnije stvari poput treniranje umjetne inteligencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2023. / 11:00

Nvidijina grafička kartica (Foto: Afp)

Iako mnogi za rudarenje kriptovaluta koriste Nvidijin hardver, u toj kompaniji nisu previše oduševljeni s kriptom. Prije dvije godine tako su objavili softver koji je ograničio mogućnosti njihovih grafičkih kartica pri rudarenju, a sve kako bi smanjili interes za njihovim hardverom među kriptorudarima te kako bi, umjesto u njihovim rukama, kartice završile u računalima gamera i onima namijenjenima za AI.

Ivan Marić Stručnjak otkrio u kom smjeru će se razvijati umjetna inteligencija: Budućnost je svjetla , pod uvjetom s AI da dobro upravljamo

Nedavno je o korištenju njihova hardvera za rudarenje kripta govorio Michael Kagan, izvršni tehnološki direktor Nvidije. On kaže kako kriptovalute ne donose ništa korisno za društvo te da smatra kako je korištenje procesorske snage njihovih kartica za ChatGPT puno korisnije od rudarenja. Ovaj chatbot pokazao se revolucionarnim alatom koji nam je pokazao koliko je AI napredovala u posljednje vrijeme, a ono što je posebno zanimljivo je da je njegova prva generacija trenirana na superračunalu napravljenom od oko 10 tisuća Nvidijinih grafičkih kartica.

Kako je Kagan objasnio za The Guardian, za rudarenje kriptovaluta potrebno je paralelno procesiranje u čemu Nvidia najbolja pa su ljudi kartice programirali kako bi ih mogli najučinkovitije iskoristiti u kriptosvijetu. U tu svrhu kupljene su brojne kartice, no tržište je na kraju kolabiralo jer kripto ne donosi ništa korisno društvu, dok je situacija potpuno drukčija s umjetnom inteligencijom, objasnio je svoje viđenje kripta i umjetne inteligencija Kagan.

Treniranje umjetne inteligencije je proces koji zahtijeva snažan i skup hardver, slično kao i za gamerska računala. Prije samo dva tjedna Microsoft je kupio desetke tisuća Nvidijinih procesora A100 koje je ova kompanija razvila upravo za AI, a Nvidia je prodala veliki broj nasljednika tog čipa (H100) Amazonu i Oracleu za njihove AI operacije.

Aco Momčilović Razgovarali smo sa stručnjakom za AI: Umjetna inteligencija imat će značajan utjecaj na našu civilizaciju, a Hrvatska na tom polju ne stoji dobro

Tijekom nedavne godišnje Nvidijine konferencije izvršni direktor tvrtke Jensen Huang pohvalio se kako upravo njihov hardver stoji iza iPhone trenutka umjetne inteligencije te da će generativna AI promijeniti gotovo svaku industriju. S obzirom na to da budućnost zaista donosi nastavak razvoja umjetne inteligencije te možemo očekivati brojne nove usluge i alate bazirane na njoj, jasno je kako će zbog toga porasti i potražnja za Nvidijinih hardverom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti