Veliki planovi: Evo kako Nokia namjerava zavladati tržištem Androida

Nokijini telefoni radit će na 'čistoj' verziji Androida i moći će se nadograditi s novim verzijama OS-a i sigurnosnim patchavima odmah nakon njihovog izdavanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.04.2017. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je HMD Global otkupio prava na korištenje Nokijinog branda, u ovoj kompaniji vjeruju kako će ovo biti godina velikog povratka Nokije na mobilno tržište te da će korisnici prepoznati i cijeniti kvalitetu njihovih telefona. Kako bi povećali interes za ovim brandom, početkom godine predstavili su novu generaciju legendarne Nokije 3310, što se pokazalo odličnim PR potezom, a predstavili su i tri nova modela smartphonea koji rade na Androidu – Nokia 3,5 i 6.

Riječ je o modelima srednje kategorije s kojim neće napasti iPhone i Samsungove top modele (iako glasine kažu da inženjeri ove kompanije trenutno razvijaju i telefon s odličnim performansama koji će se boriti za sam vrh tržišta, no službenih informacija o takvom uređaju još nema), a u nedavnom intervjuu za medije potpredsjednik kompanije za regije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike Per Ekman objasnio je razliku između nadolazećih Nokijinih telefona i ostalih Androida.

On kaže kako većina telefona ne radi na 'čistom' Androidu, već kompanije dodaju vlastita sučelja i sadržaj, što može usporiti telefon – Nokijini telefoni isporučivat će se upravo s takvom čistom verzijom Androida te će se njihovi telefoni moći nadograditi s novom verzijom operativnog sustava i s novim sigurnosnim patchevima odmah nakon što ih objavi Google. Također, Ekman napominje kako će korisnici u njihovim telefonima prepoznati vrijednosti Nokijinog branda poput pouzdanosti, jednostavnosti korištenja i kvalitete.

No, dugoročni cilj HMD-a i Nokije nije biti samo jedna od mobilnih kompanija koja će se boriti za dio mobilnog tržišta koji nisu zauzeli Samsung i Apple – iako su svjesni da više nikada neće biti dominantni na mobilnom tržištu kao tijekom proteklog desetljeća, vjeruju kako bi u budućnosti mogli zauzeti prvo mjesto po prodaji pametnih telefona s Androidom. 'Naša je ambicija tijekom sljedećih nekoliko godina postati najveća mobilna kompanija na tržištu Androida', rekao je za ZDnet, Flann Gao, direktor komunikacija za azijsko-pacifičku regiju.

Tijekom sljedećih mjesec-dva na globalnom tržištu pojavit će novi modeli telefona koje je Nokia predstavila na početku godine te će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za njima, odnosno saznat ćemo jesu li ambicije o ponovnom usponu Nokije prema vrhu samo puste želje ili zaista imaju pokriće u velikoj potražnji i prodaji telefona. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti