Veliko otkriće astronoma: Po prvi put otkriven radijski signal planeta izvan Sunčevog sustava

Skupina astronoma nedavno je objavila studiju u znanstvenom časopisu Astronomy & Astrophysics u kojoj se opisuju detalji snimke radio signala koji dolaze iz smijera udaljenog egzoplaneta u planetarnom sustavu Tau Boötes, koji je udaljen oko 50 svjetlosnih godina od Zemlje.

Branimir Vorša | 18.12.2020. / 16:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Do tog potencijalno revolucionarnog otkrića došli su američki i francuski astronomi s američkog sveučilišta Cornell te francuskih Sciences et Lettres i Université d'Orléans. Radio signale egzoplaneta Tau Boötes b otkrili su pomoću Low Frequency Array velikog radio teleskopa u Nizozemskoj.

Inicijalno, njihovo istraživanje počelo je pormatranjem Jupitera u nadi za boljim razumijevanjem veze između radijskih signala i planetarnog magnetskog polja. Ta njihova prva opažanja poslužila su kao obrazac za promatranja egzoplaneta, koji su svjetlosnim godinama udaljeni od Zemlje.

Od Jupitera smo naučili kako izgleda otkriće tih radio valova. Nakon toga smo ih potražili dalje u svemiru i pronašli smo ih, kaže vodeći autor studije Jake Turner sa sveučilišta Cornell.

Nakon proučavnaja preko 100 sati radijskih signala, tim znanstvenika je uočio radijske signale iz sazvježa rak, Boötes te sustava Upsilon Andromedae. U konačnici, najintrigantnijim za astronome pokazao se signal iz Boötesa.

Tamo su, na udaljenosti od oko 50 svjetlosnih godina od Zemlje, snimili značajan radijski signal koji bi im mogao pružiti dodatna saznanja o egzoplanetu Tau Boötes b kroz njegovo magnetsko polje.

Turner je pojasnio da magnetsko polje planeta omogućuje astronomima da steknu bolju ideju o unutrašnjosti planeta i njegovim atmosferskim karakteristikama, skrećući pozornost i na to da Zemljino magnetsko polje štiti naš planet od solarnih vjetrova što mu omogućava da bude nastanjiv.

Snaga zabilježenih radijskih valova iz Tau Boötes b iznosila je između 5 i 11 gausa, što je razina unutar one koju su zabilježili i na Jupiteru. Sličnosti u tim signalima sugeriraju da je jezgra tog egzoplaneta sastavljena od metalnog vodika.

Predstavili smo prvu naznaku otkrivanja egzoplaneta u radijskom spektru. Snaga i polaritet radijskog signala te planetarnog magnetskog polja kompatibilni su s teorijskim predviđanjima, rekao je Turner.

Ako se njihovo istraživanje nadalje potvrdi, to bi potvrdilo i da su oni zapravo prvi snimili radijsku emisiju planeta izvan Sunčevog sustava.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti