Viber kontrira: Mi smo sigurniji izbor od WhatsAppa

Rakuten Viberov CEO Djamel Agaoua dao je svoj komentar na najnovije kršenje privatnosti korisnika WhatsAppa i naglasio ključne aktivnosti koje pomažu u prevenciji takvih problema.

Martina Čizmić | 16.05.2019. / 13:51

Aplikacije (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Najnoviji slučaj hakiranja WhatsAppa putem spywarea, razvijenog od strane izraelske NSO Grupe, koji se proširio diljem svijeta i zahvatio i Android i iOS uređaje, ponovno je dokazao ranjivost platformi za digitalnu komunikaciju.

Slika nije dostupna Katastrofalni propust u WhatsAppu: Pogledajte kako prepoznati i spriječiti da vas netko špijunira

Spyware se širio pri pozivanju putem WhatsApp aplikacije, a bez da je osoba koja je primila poziv bila svjesna da je do poziva uopće došlo. Spyware je u opticaju navodno već nekoliko tjedana. Poznat je po slučajevima hakiranja osobnih računa novinara, odvjetnika i aktivista za ljudska prava, a vjeruje se da je “zaraženo” više milijuna korisnika.

Situaciju su komentirali neki od vodećih svjetskih autoriteta na polju globalne IT scene. Djamel Agaoua, CEO Rakuten Vibera, najpopularnije messaging aplikacije CEE regije, prokomentirao je cijeli slučaj. 

„Dok se situacija oko hakiranja WhatsAppa razvija i razjašnjava, mislim da je bitno naglasiti da nisu sve messaging aplikacije jednako sigurne. Jednostavno rečeno, Viber je drugačiji. Kako? Kao prvo, brinuli smo za privatnost korisnika i prije nego je to postalo trend. Sigurnost je ključna komponenta naše platforme i našeg DNA. U osiguravanje privatnosti korisnika i sigurnost chata ulažemo više energije nego druge kompanije jer nam je to oduvijek prioritet. U u, u privatnost i sigurnost korisnika ulažemo više resursa jer smatramo da su te stavke od najveće važnosti. Takva hiperfokusiranost na sigurnost i privatnost našem inženjerskom IT security timu omogućuje otkrivanje potencijalnih rizika na regularnoj bazi, zbog čega brzo poduzimaju sve potrebne korake kako bi se bilo kakve mane u aplikaciji otklonile te kako ne bi ugrozile sigurnost korisnika i okaljale njihovo povjerenje u nas. Svaki sat koji inženjer provede poboljšavajući prikupljanje korisnikovih osobnih podataka je sat koji ne provede analizirajući potencijalne sigurnosne propuste. Nismo savršeni i nitko na svijetu ne može jamčiti potpuno odsustvo ikakvog rizika, ali radimo sve što možemo kako bismo ostali na vodećoj poziciji na polju sigurnosti razmjena privatnih poruka – a to počinje s obostranom enkripcijom kao standardnom postavkom za sve pozive i chatove", prokomentirao je Agaoua. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti