VIDEO Istraživali divlje životinje u Amazoni i naišli na ovu noćnu moru

Tim istraživača naišao je na prizor iz noćne more u peruanskom dijelu Amazone, a uspjeli su napraviti i video snimku jezivog prizora.

Branimir Vorša | 29.08.2024. / 12:55

Tarantula zaražena Cordyceps gljivicom
Tarantula zaražena Cordyceps gljivicom (Foto: chrisketola/Instagram)

U peruanskom dijelu Amazone, terenski istraživač otkrio je tarantulu koju je zarazila i preuzela takozvana 'zombi gljiva' Cordyceps, uhvativši jezivi trenutak i na videu. Cordyceps, poznat po svojim sposobnostima kontrole uma, napada živčani sustav svog domaćina, manipulira njegovim pokretima, a zatim ga proždire iznutra.

Ovladala je njegovim živčanim sustavom i natjerala ga da dođe na ovu lokaciju. Kad je pauk umro, gljivica je niknula iz njegova tijela, dopuštajući sporama da se prošire na iduću tarantulu u prolazu, rekao je istraživač divljih životinja Chris Ketola, koji je podijelio video zombi tarantule na Instagramu.

To je doista užasna, ali i nevjerojatna stvar koju je naš tim večeras otkrio, rekao je Ketola.

Gljiva Cordyceps je inspirirala popularnu računalnu igru i TV seriju "The Last of Us", gdje izmišljena verzija te gljive inficira ljude, pretvarajući ih u zombije. Međutim, Cordyceps u stvarnosti cilja na određene beskralješnjake. Posebno je rijetka vrsta koja inficira tarantule.

Kad jednom uđe u domaćina, Cordyceps crpi hranjive tvari i ispunjava tijelo sporama, vodeći domaćina na mjesto idealno za svoje daljnje razmnožavanje. Na kraju, gljivica izbija iz mrtvog domaćina, oslobađajući spore da zaraze druge domaćine iste vrste. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako Cordyceps kontrolira um i motoričke funkcije svog domaćina, ali nedavne studije sugeriraju da bi kemijski signali mogli utjecati na ponašanje domaćina.

Iako Cordyceps ne može zaraziti ljude, njegova sposobnost da se specijalizira za određene domaćine fascinira stručnjake. Za razliku od nekih patogena, ta gljiva nam srećom ne predstavlja prijetnju.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti