VIDEO Izraelska tvrtka predstavila budućnost ratovanja u urbanim sredinama - brz, okretan i ubojit dron

Izraelska tvrtka Elbit Systems ima u ponudi malen, ali zastrašujući dron za urbana ratna okruženja.

Branimir Vorša | 15.11.2022. / 11:44

Dron LANIUS
Dron LANIUS (Foto: Elbit Systems/Youtube)

Dron LANIUS izraelske tvrtke Elbit Systems predstavlja novu vrstu takozvanog lebdećeg streljiva baziranog na trkaćoj bespilotnoj letjelici. Dizajniran je za rad kratkog dometa i raspoređivanje na terenu na dva načina - putem multikoptera te izravno putem operatera.

LANIUS-ova osnova od trkaćeg drona omogućuje mu da iskoristi velike brzine i izrazitu okretnost u prostoru kako bi što prije došao do mete prije nego što eksplodira. Elbitovo uvođenje LANIUS-a samo naglašava koliko brzo mali, ali smrtonosni dronovi pune vojni obrambeni prostor.

Ukrajinski samoubilački mornarički dronovi Ukrajina počela prikupljati donacije za izgradnju flote ubojitih mornaričkih dronova, koja će utjerati strah u kosti Rusima

LANIUS-ova maksimalna brzina je 75 kilometara na sat, maksimalna težina pri polijetanju mu je 1,25 kg, a vrijeme leta ograničeno na samo sedam minuta. LANIUS može nositi smrtonosni ili nesmrtonosni teret, iako Elbit nije precizirao od čega će se točno to oružje sastojati. Taj dron može komunicirati putem Wi-Fi-ja ili softverski definiranog radija. LANIUS isto tako može autonomno izvršiti puni profil leta bez intervencije operatera.

Elbit objašnjava da je LANIUS dizajniran za vođenje, GPS navigaciju, skeniranje i mapiranje u složenim urbanim borbenim okruženjima. Sve to moguće je uz pomoć drona s umjetnom inteligencijom (AI), koju pokreće procesor NVIDIA Jetson TX2, omogućujući dronu da formulira 3D kartu svog okruženja, koja se zatim vraća operateru preko ručnog daljinskog uređaja.

LANIUS je opremljen kamerama i višestrukim vizualnim senzorima te unutarnjom mjernom jedinicom (IMU). Sustav uključuje algoritam simultanog lociranja i mapiranja (SLAM), koristeći obradu slike za identifikaciju točaka interesa i prikazuje relevantne podatke i identifikacijske informacije operateru, piše u dostupnim podacima o tom dronu.

Elbit je objavio i promotivni video, niže priložen, u kojem možete vidjeti kako je njegovo korištenje zamišljeno.

Kako bi sustav lakše prepoznao naoružane od nenaoružanih ciljeva, opremljen je sposobnostima klasifikacije prijetnji i oružja, koje također podržava njegova jezgra pokretana umjetnom inteligencijom, tvrde u Elbitu.

U načinu rada s operaterom LANIUS napada cilj tek kad to odobri sam operater, a Elbit ističe da je taj dron također sposoban postavljati zasjede i čistiti blokirane otvore.

Iako su pojedinosti o njegovu naoružanju još uvijek uvelike rijetke, portal The War Zone smatra da taj dron zapravo samo leti blizu cilja i detonira.

Protutnkovski sustav Javelin Britanski mediji tvrde: Rusija je s Iranom još u kolovozu razmijenila zarobljenu zapadnu vojnu tehnologiju i novac - za ubojite dronove

U situaciji u kojoj bi LANIUS izgubio vezu sa svojom mrežom ili kontrolerom njegova spomenuta sposobnost autonomnog rada potencijalno bi mogla preuzeti inicijativu, barem za neke misije, ali Elbit nije izričito naveo je li to opcija. Objašnjavaju da je ugrađeno prateće računalo drona dizajnirano za povezivanje sa sklopom kamere i letnim računalom drona za autonomnu kontrolu. To bi moglo biti posebno korisno u podzemnim okruženjima za mapiranje, u kojima mrežna veza može biti nestabilna.

Sve u svemu, LANIUS nudi vrlo uvjerljiv i fleksibilan skup značajki za korištenje do razine pojedinačne jedinice i ima posebno atraktivan slučaj upotrebe u urbanim sredinama, gdje će se vjerojatno voditi budući ratovi. LANIUS zapravo predstavlja budućnost ratovanja.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti