Prvo su izgubili prednje noge. Zatim, stražnje noge. Sada, sve što mogu učiniti je puzati.

Prošlo je oko 100 milijuna godina otkako je trio genetskih promjena lišio zmije njihove sposobnosti hodanja, no ljubitelj zmija i YouTube 'majstor' Allen Pan to više neće trpjeti.

Kada bilo koja druga životinja ima deformirane noge, čovječanstvo se udružuje kako bi pljunulo Bogu u lice, a mi toj životinji gradimo fantastične nove kiborške noge. Ali nitko ne voli zmije toliko da bi im napravio robotske noge. Nitko osim mene", objavljuje Pan u nedavnom YouTube videu pod nazivom 'vraćanje zmijama njihovih nogu'.

Tako počinje Panov vrlo čudan (i iznenađujuće jeftin) pothvat promatranja kretanja kretanja zmijama blisko povezanih guštera do kuće lokalnog uzgajivača zmija, kako bi isprobao stvarnu prostetiku za zmije.

Iako krajnji proizvod koji Pan sastavlja u potpunosti funkcionira, znanost koja stoji iza pothvata pomalo je škrta. Ipak, Pan spominje neka zanimljiva istraživanja iz 2014., koja su otkrila da su stanice koje su nekada bile predodređene da postanu dvije zmijske stražnje noge umjesto toga regrutirane da formiraju upareni vanjski penis, nazvan hemipeni.

Samo se po jedna koristi za parenje, što se čini kao propuštena prilika za žrtvovane noge, no evolucija funkcionira misteriozno. Sigurno je postojala neka vrsta prednosti u tome što je zmija postala glatka i skliska. No, nažalost, fosilni zapis znanstvenicima može reći samo toliko toga.

Do danas na Zemlji još nije pronađen nijedan primjer četveronožne zmije. Za jedan obećavajući fosil otkriven 2015. pokazalo se da je zapravo gušter.

Ipak, pronađen je fosil dvonožne zmije. Star je oko 95 milijuna godina i pokazuje robusne stražnje noge. Istraživači sumnjaju da je zajednički predak ove drevne zmije i današnjih zmija vjerojatno nalikovao komodskom varanu.

Veza je u suprotnosti s idejom da su zmije razvile oblik bez nogu kako bi bolje plivale u vodenom okruženju. Umjesto toga, njihov način života bez nogu možda je nastao na kopnu. Ako je to istina, morala je postojati neka vrsta evolucijske prednosti nemanja nogu. Jedna teorija kaže da su preci ovih klizavi životinja proveli život u jazbinama, gdje bi im bez nogu omogućili pristup plijenu skrivenom u skučenijim prostorima.

U normalnom životu zmije, imati četiri noge vjerojatno je prepreka, tako da vraćanje nogu zmijama možda i nije dar kojem se Pan nadao, ali definitivno predstavlja fascinantan 'evolucijski' eksperiment.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju