VIDEO Djelomična pomrčina Sunca nad Europom: Zbog oblaka nije bila vidljiva u većem dijelu Hrvatske

Pomrčina zbog oblaka nije bila vidljiva u većem dijelu Hrvatske, ali ju se moglo pratitiu prijenosu iz Kraljevskog opservatorija u Greenwichu.

Hina | 25.10.2022. / 11:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Djelomična pomrčina Sunca danas je bila vidljiva diljem zapadne polutke, a  astronome amatere upozoravalo se da pripaze kad gledaju taj rijedak fenomen.

Pomrčina je počela u 09:58 na Islandu i završila na istočnoj obali Indije u 14:02 po srednjoeuropskom vremenu, objavila je pariška zvjezdarnica.

Hrvatski astronomski savez u petak je objavio da će iznad hrvatskog područja pomrčina biti vidljiva od 11:20 do 13:02, a maksimum će joj biti u 12:21.

U nekoliko hrvatskih gradova, od Zagreba do Lastova, lokalna astronomska društva organizirala su javno promatranje pomrčine.

Djelomična pomrčina Sunca snimljena u Švedskoj FOTO/VIDEO: Pogledajte kako je izgledala djelomična pomrčina Sunca nad Europom

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje. Potpuna se događa kad Mjesec potpuno zakloni Sunce i tada dio Zemlje potpuno potone u mrak.

No ova današnja bila je samo djelomična.

Mjesečeva sjena ni u jednom trenutku neće dotaknuti površinu Zemlje, kažu u pariškoj zvjezdarnici.

Mjesec je najveći dio Sunca, 82 posto, zaklonio iznad Kazahstana, ali to nije bilo dovoljno da se smrači jer je za takvo što potrebna najmanje 95-postotna zaklonjenost.

Vidjeli smo da mali dio Sunca nedostaje. Nije bilo spektakularno, ali to je uvijek događaj i prigoda za krasne fotografije, poručuju iz pariške zvjezdarnice.

Oni koji kane promatrati pomrčinu ne bi trebali izravno gledati u Sunce, čak ni kroz oblake jer to može oštetiti oči. Potreban je zaštitni filter, a jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje, upozorili su uoči pomrčine iz Hrvatskog astronomskog društva.

Slika nije dostupna Očekuje nas pravi spektakl na nebu iznad Hrvatske: Pripremite opremu i uživajte u djelomičnoj pomrčini Sunca

Ovo je 16. djelomična pomrčina Sunca u ovom stoljeću, a iduća potpuna bit će iznad Sjeverne Amerike u travnju 2024.

Za sve one koji zbog vremenskih uvjeta ili obaveza nisu mogli sami promatrati pomrčinu, Kraljevski opservatorij na Greenwichu organizirao je prijenos uživo putem YouTubea. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti