VIDEO Znate li čemu služi poklopac na WC školjci? Ovaj video zorno će vam pokazati zašto ga je nužno koristiti baš svaki put

Možda ne bi bilo loše i da četkice za zube pospremite u ormarić u kupaonici.

Martina Čizmić | 04.07.2024. / 09:43

WC školjka (Foto: Getty Images)

Znate li čemu služi poklopac na daski WC školjke? Ne, nije tu za ukras ili da možete sjesti na njega dok oblačite čarape ujutro. Poklopac ima veoma važnu ulogu i ako ga ne koristite nakon svake upotrebe WC-a, činite si više štete nego koristi.

Znanstveni eksperiment koji su proveli znanstvenici zorno je pokazao čemu služi poklopac na WC školjki, a mnogima je otvorio oči i pokazao im kakvi su uvjeti u njihovoj, naizgled čistoj, kupaonici.

Video koji je objavio DIYMAN_PRO, a koji je postao viralan na društvenim mrežama, ali i šire, pokazuje presjek WC školjke s vodokotlićem i što se događa kad se voda pusti. Osvijetljene laserom, tisuće sitnih čestica vode i svega onoga što se nalazi u WC školjki polete u zrak u trenutku kad voda iz vodokotlića krene u samu školjku. Tekućinom s neonskom bojom dodatno je pokazao koliko se daleko čestice izmeta iz WC školjke mogu proširiti po kupaonici, ali i dalje, ako vrata od kupaonice nisu zatvorena.

Iako je njegov video mnogima tek sad otvorio oči, širenje čestica prilikom puštanja vode u WC školjki proučavali su i puno ozbiljniji znanstvenici. Tako je profesor inženjerstva sa Sveučilišta Colorado John Crimaldi 2022. godine objavio znanstvenu studiju u kojoj je tom problemu pristupio na čisto znanstveni način.

Naši rezultati pokazuju nevjerojatno snažan i brz rast aerosolnih čestica te ističu kaotičnu prirodu njihova kretanja i širenja, ističe Crimaldi u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Dodaje kako je tek analiza videa pokazala koliko se zapravo te čestice šire po prostoriji i što sve nose sa sobom.

No ako se pusti voda nakon što se spusti poklopac, širenje čestica smanjuje se za 50 posto.

Nekima to možda ne zvuči kao puno, ali kad zbrojite koliko puta dnevno pustite vodu u WC-u i koliko čestica lebdi u zraku te sjeda na vaše ručnike, sapune, četkice za zube, promijenit ćete mišljenje.

I za kraj, još jedan savjet. Možda ne bi bilo loše da četkice za zube pospremite u ormarić u kupaonici. Čisto da zube ne perete česticama iz WC-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti