Virtualni konobar: Grga uskače kad je u kafiću gužva, ali i kad zaboravite novčanik

Iako je virtualan, Grga je ustvari dobar kolega jer uskače i skraćuje put konobarima.

Martina Čizmić | 10.12.2018. / 11:25

Aplikacija Grga (Foto: PR) (Foto: PR)

Tehnologija, umjetna inteligencija i virtualni asistenti nisu rezervirani samo za industriju i proizvodnju. Da ih je moguće iskoristiti i kako bi se poboljšalo poslovanje i usluga u lokalnom kafiću pokazao nam je Grga, naš virtualni konobar.

Točnije, radi se o aplikaciji koja bi konobarima u kafićima (a u budućnosti i šire) trebala olakšati služenje gostiju, a gostima unaprijediti iskustvo odlaska na omiljenu kavu.

Aplikacija neće u potpunosti zamijeniti konobara, ali će olakšati odabir, naručivanje, plaćanje i komunikaciju s gostom.

Kako cijela stvar radi i zašto (i kako) osmislili cijelu ideju Grge, porazgovarali smo s Tomislavom Šipuljakom iz Gastrobit-Grc Grupe.

Kako je uopće došlo do ideje o stvaranju aplikacije?

Programerska smo tvrtka koja radi na programima za maloprodaju i veleprodaju, ali i ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Osluškujući tržište i potrebe korisnika naših korisnika osjetili smo potrebu za aplikacijom koja bi olakšala uživanje u ugostiteljskim objektima. Upravo zato smo osmislili opcije kao što su: Pozovi konobara, Musicbox (što je ustvari moderan Jukebox), ubacili smo napredniji Loyalty sustav i sl., pojašnjava Šipuljak.

Pojasnio nam je i koje su glavne prednosti korištenja "virtualnog konobara" u odnosu na klasičan način naručivanja.

Pozovi konobara je jako korisna opcija kada su gužve u lokalu. Nije potrebno više igrati „vaterpolo“ u kafiću da bi dozvali konobara. Trenutno su dozvoljene tri opcije: Pozovi konobara, Ponovi rundu i pozovi na plaćanje. Druga vrlo zanimljiva opcija je „Pošalji prijatelju“. Više nećete imati dužnike u rundama ili okladama. Ako ste dobili okladu, a u okladi je runda, jednostavno pošaljite gubitniku kod i stvar je riješena. Vlasnik lokala može postaviti uvjet: Za svaki račun iznad 50kuna gost dobiva 1 pjesmu na MusicBoxu (ako vlasnik koristi uslugu MusicBoxa). Jednostavno odaberite pjesmu i iduća je na playlisti, istie Šipuljak.

No, prednosti nisu samo za goste koji koriste aplikaciju. Uvjereni su da će i lokali prepoznati sve prednosti koje ona nudi. Aplikacija je posebno zanimljiva turistima koji ne vole (ili ne stignu) mijenjati svoju valutu u kune. Dovoljno je instalirati Grgu i mogu plaćati vlastitim karticama.

Aplikacija Grga (Foto: PR) (Foto: PR)

Jedini koji su skeptični prema korištenju "virtualnog konobara" su upravo konobari.

Naravno, konobari su dosta skeptični oko aplikacije jer im se ipak malo mijenja svakodnevnica. Ali kao što roboti pomažu ljudima u velikim tvornicama automobila i sl. kako bi bili što efikasniji i brži, a pri tome im smanjili teret fizičkog rada, tako je i Grga ustvari dobar kolega u svakom lokalu jer skraćuje put konobara. Uobičajenim načinom konobar mora dva do tri puta posjetiti jedan stol prije nego što stol dobije narudžbu. Uskoro će se u Grgi pojaviti i opcija naručivanja gdje će gosti naručiti odmah sa stola, a konobar će im samo odnijeti narudžbu. Naravno, svima je jasno da u slučaju Grge konobari možda ostaju bez napojnice, ali i nije tako. Istraživanje je pokazalo kako 80% korisnika koji plate karticom ipak ostave i napojnicu konobaru na stolu, ako su odlučili da je istu i zaslužio. U prenesenom značenju: Gost koji je namjeravao ostaviti napojnicu, ostavit će!, uvjeren je Šipuljak.

Grgu je već sad moguće koristiti u odabranim kafićima, a u budućnosti će se njegovo "djelovanje" i proširiti.

Ideja je stvarno puno. Najava za novu verziju bi bila: Naručivanje! Da, moći ćete sjesti u lokal, skenirati QR sa stola i naručiti nešto sa cjenika. Svaki lokal ima uključenu i geo lokaciju, pa su nemoguće malverzacije. Postavit ćemo i kartu na Pronađi lokal, a karta će Vam sugerirati koji je kafić u blizini. U daljnjim verzijama će biti moguća i dostava, odnosno naručivanje dostave što će biti jako vrijedno za pizzerije i restorane s gablecima, otkriva na kraju Šipuljak. 

Grgu možete isprobati i sami. Čeka vas u Google Play i App Storeu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti